Nie byle jakie koreczki z fetą — przekąska, na którą skusi się każdy gość
Koreczki z fetą to smakowity i prosty w wykonaniu przysmak, który świetnie sprawdza się jako przekąska podczas różnorodnych przyjęć. Dziś proponujemy dość nieoczywiste połączenie składników, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Koreczki z fetą przygotowane są z dodatkiem arbuza, który stanowi niezwykle odświeżający element. To unikatowa kompozycja, która na długo pozostanie w pamięci Twoim najbliższym.
Składniki
Koreczki z fetą
- Czarne oliwki
- Ser feta
Przygotowanie
- 1
Miąższ świeżego arbuza pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm.
- 2
Fetę pokrój w kostkę o wielkości zbliżonej do kawałków arbuza.
- 3
Oliwki odsącz z zalewy, a następnie przekrój je na połowę.
- 4
Na wykałaczkę nabijaj kolejno kawałek arbuza, fety oraz oliwkę. Powtarzaj te czynności do chwili wykorzystania wszystkich składników.
Koreczki z fetą najlepiej prezentują się na ozdobnej paterze.
Zobacz także:
Koreczki z fetą i arbuzem to receptura, którą z łatwością przygotuje nawet początkujący miłośnik gotowania. Jest to także znakomita propozycja dla osób, które nie przepadają za pichceniem, jednak chciałyby przygotować wyśmienitą przekąskę dla swoich najbliższych. Sukces tego przepisu tkwi w prostocie. Koreczki z fetą to receptura, która gdy raz pojawi się w domowym jadłospisie, wielokrotnie do niego powraca. Podczas spotkania z najbliższymi znikają one ze stołu z prędkością światła. Przyczyn ich fenomenu jest dosyć sporo — począwszy od znakomitego wyglądu aż po łatwe jedzenie. Koreczki z fetą i arbuzem należą do apetizerów, które są poręczne i mieszczą się w ustach. Często nazywane są przez to przekąską na raz.
W ostatnich latach coraz więcej osób stara się przyrządzać posiłki, które nie tylko zaspokajają głód, ale także stanowią źródło wielu wartościowych dla organizmu składników pokarmowych. Koreczki z fetą odpowiadają na współczesne potrzeby, stanowiąc znakomitą alternatywę dla sklepowych zakąsek. Mało tego, przygotować je można w mniej niż kwadrans, a lista produktów, niezbędnych do skomponowania smakołyku nie jest wymagająca ani kosztowna.
Koreczki z fetą — jak urozmaicić podstawowy przepis? Przydatne porady
Koreczki z fetą można serwować w wielu rozmaitych odsłonach. Warto dodać do tego przepisu także plasterki zielonego ogórka, które podobnie jak soczysty arbuz, są niezwykle orzeźwiające. Również lekkim, odświeżającym dodatkiem będą kawałki melona, które jak wiadomo, znakomicie komponują się z różnymi gatunkami sera. Osoby, które nie przepadają za smakiem oliwek, mogą zrezygnować z ich dodatku, natomiast zastąpić je liśćmi świeżej bazylii, czy kawałkami dojrzałego awokado.
Koreczki z fetą można również przyrządzić w nieco bardziej nowoczesnej odsłonie. Wystarczy ukroić okrągły plaster arbuza o grubości ok. 3 cm, a następnie posypać go pokruszoną fetą oraz dodać posiekane oliwki. Tak przygotowane danie wystarczy pociąć na trójkąty, dokładnie w taki sposób, w jaki kroi się pizzę, a następnie nabić na patyczki. W tej formie koreczki z fetą z pewnością staną się hitem niejednej imprezy.
Zobacz także: Koreczki z oliwkami — szybki przepis na imprezowy finger food
Jak przygotować koreczki z fetą? Praktyczne wskazówki
Aby przygotować smakowite koreczki z fetą, niezbędny jest soczysty i słodki arbuz. Jeżeli istnieje taka możliwość najlepiej sięgnąć po owoc niezawierający pestek. Gdy jednak występują one w miąższu, polecamy usunąć je przed przystąpieniem do dalszych przygotowań. Rekomendujemy także wybrać fetę dobrej jakości. Najlepiej zrezygnować z serków sałatkowych, które z uwagi na miękką konsystencję nie sprawdzą się dobrze w tej potrawie.