Sprawdzony przepis babci na kocie oczka. Te maślane ciasteczka to smak dzieciństwa

Ciasteczka kocie oczka
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasteczka kocie oczka

  • 150 g Dżem
  • 250 g Mąka pszenna
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 150 g Masło
  • 100 g Cukier puder
  • 2 sztuki Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z niej skórkę, korzystając z tarki o drobnych oczkach. Następnie wyciśnij sok z tej samej cytryny — ręcznie lub za pomocą wyciskarki do cytrusów.

  3. 3

    Na stolnicy lub w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz sok i skórkę z cytryny. Ciasto zagnieć, po czym cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.

  4. 4

    Za pomocą foremki wycinaj z ciasta kółka o średnicy ok. 6 cm, a w co drugim ciasteczku wytnij także mniejsze kółeczko, przykładowo korzystając ze słomki. Nic nie stoi ponadto na przeszkodzie, by przygotować kocie oczka w kształcie serc czy księżyców.

  5. 5

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej przygotowane ciasteczka maślane.

  6. 6

    Formę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz kocie oczka przez ok. 10 minut. Upieczone łakocie studź na kratce.

  7. 7

    Ciastka bez otworów posmaruj konfiturą, a następnie przykryj ciasteczkiem z dziurką.

     

    Kocie oczka wyglądają fantastycznie oprószone z wierzchu porcją cukru pudru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też