Martini "wstrząśnięte, nie mieszane", czyli kultowy drink na bazie martini
Martini drink to klasyk wśród alkoholowych trunków. Martini drink powstaje z połączenia dwóch alkoholi ginu oraz wermutu. Martini drink najczęściej podawany jest z oliwkami lub spiralą ze skórki cytryny. Zobacz, jak zrobić drinki na bazie martini w zaciszu domowym oraz jak je podać.
Składniki
Martini drink przepis
- 90 ml Gin
- 30 ml Wytrawny biały wermut
- 3 sztuki Zielone oliwki
- 3 kostki Lód
Przygotowanie
- 1
Do shakera wlej oba alkohole, dodaj kostki lodu. Zamknij naczynie i energicznie wstrząśnij. Przelej do kieliszka. Lód zostaw w shakerze. Udekoruj drinka oliwkami nadzianymi na wykałaczkę.
Zobacz także:
Akcesoria przydatne do robienia drinków, w tym martini drink
Jeśli lubisz smak martini, a do tego lubisz pić drinki w zaciszu domowym lub często organizujesz imprezy, to pomyśl o wyposażeniu swojej kuchni w akcesoria, które przydadzą się do robienia i serwowania drinków. Podstawowym gadżetem barmańskim jest shaker. Shaker nie tylko ładnie wygląda w barku, ale znacznie ułatwia przygotowanie drinków, szczególnie tych, które wymagają zmieszania różnych płynów i lodu. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowymi drinkami postaw na Shaker Bostoński. Jest to zgrabne, dwuczęściowe naczynie, które składa się z wysokiego metalowego kubka i barmańskiej szklanicy. Za pomocą shakera możesz przygotować martini drink w wersji wstrząśniętej. Jak zrobić martini drink wstrząśnięty? Nic prostszego! Do naczynia wlej gin i wermut, dodaj kilka kostek lodu i energicznie potrząśnij. Alkohol przelej do wysokiego kieliszka do martini, dodaj oliwki lub spiralę ze skórki cytryny i gotowe. Kolejnym bardzo przydatnym gadżetem są miarki barmańskie, to rodzaj metalowego kieliszka o określonej wielkości w ml. Miarki przydają się do odmierzenia odpowiedniej ilości alkoholu. Proporcje składników są ważne przy robieniu drinków z różnego rodzaju alkoholami i sokami. Źle dobrane proporcje to niesmaczny drink. Warto też doposażyć kuchnię w mieszadło, sitko i ubijak. Gadżety te pozwolą na sprawne wyciśnięcie soku z owoców, wymieszanie drinka oraz odseparowanie płynu od owoców czy kostek lodu. Kieliszki do robienia drinków to kolejny ważny element domowego barku. Kieliszek do martini ma charakterystyczny szeroki stożkowy kielich i długą cienką nóżkę. Kieliszek swoim kształtem przypomina odwrócony trójkąt i potocznie nazywa się martinówką.
Jak przygotować martini drink?
Martini drink jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ważną rzeczą jest dobór odpowiedniej proporcji ginu do wermutu. Na trzy porcje ginu przypada jedna porcja wermutu. Z czasem możesz zmieniać proporcje alkoholu pod własne preferencje smakowe. Odmierzoną ilość alkoholu wlej do shakera, dodaj 2 lub 3 kostki lodu, zamknij naczynie i energicznie potrząśnij. Zmieszany płyn przelej do martinówki (lód pozostaw w naczyniu). Udekoruj drinka oliwkami lub spiralą ze skórki cytryny. Porada: jeśli zależy ci na bardzo zimnym drinku, wstaw kieliszek do lodówki na 10 minut przed wlaniem do niego gotowego napoju.
Drinki z Martini
Na rynku dostępny jest także alkohol o nazwie Martini, czyli Martini Rosso i Martini Bianko, które stanowią ważny składnik wielu smacznych drinków. Martini Rosso ma piękny ciemnoróżowy kolor i charakterystyczny ziołowy, słodki, a jednocześnie lekko gorzki smak, co sprawia, że jest dodawany do drinków i raczej nie jest pity osobno. Martini Rosso zawiera ponad 14% alkoholu i znajdziemy go np. w drinkach Manhattan i Martinez. Martini Bianko ma jasnozłotą barwę i delikatny waniliowy smak. Martini Bianko jest słodsze od Rosso, dlatego też jest często podawane osobno z dużą ilością lodu lub jako dodatek do drinków owocowych. Martini dobrze komponuje się z ginem, whisky i tequilą. Jak zrobić popularnego drinka „Brudny Harry”? Do shakera wlej 50 ml Martini Bianko, 50 ml whisky, 50 ml Sprite lub toniku, dodaj 5-6 kostek lodu, zamknij naczynie i energicznie potrząśnij. Przelej do niskiego i szerokiego kieliszka bez nóżki. Jak zrobić drinka o nazwie Manhattan? Do shakera wlej 50 ml whisky, 20 ml Martini Rosso, dodaj 5 kropel Angostury, 5 kostek lodu, zamknij naczynie i wstrząśnij. Przelej drinka do martinówki, udekoruj wisienką nadzianą na wykałaczkę.