Przepyszne pierogi z truskawkami dla całej rodziny

Pierogi z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na pierogi z truskawkami

  • 1 Jajko
  • 500 g Mąka pszenna tortowa
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szklanki Woda
  • 50 g Masło

Nadzienie

  • 0.5 kilogram Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    W jednym dużym naczyniu połącz mąkę pszenną tortową, odrobinę soli (1 szczyptę), roztopione, lekko chłodne już masło oraz 1 jajko. Następnie do miski dodaj przestudzoną wodę i przejdź do zagniatania ciasta. Najpierw delikatne wymieszaj zawartość miski, używając łyżki, po czym zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Wyrobione ciasto ugnieć w kulę, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na ok. 30 minut.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj owoce do pierogów z truskawkami. Odszypułkuj je, starannie umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Wielkość truskawek zależy od docelowej wielkości pierogów. Warto to uwzględnić wcześniej, biorąc pod uwagę wymiary formy do wykrawania ciasta (może nią być specjalny wykrawacz do pierogów bądź szklanka, np. o średnicy 8 cm).

  3. 3

    Schłodzone ciasto na pierogi z truskawkami odwiń z folii i umieść na stolnicy podsypanej mąką pszenną. Kulę podziel na 3 równe cząstki. Dwie pozostałe nakryj czystą ściereczką, a pierwszą rozwałkuj na dość cienki placek i zacznij wykrawać okrągłe placuszki na pierogi. Na środku każdego z nich połóż owoce, ciasto złóż na połówkę i sklej końcówkę, precyzyjnie dociskając boki. Pozwoli to zapobiec wypłynięciu nadzienia podczas gotowania. Opisane czynności kontynuuj aż do wyczerpania wszystkich składników. Pierogi przed gotowaniem układaj na blacie kuchennym, podsypanym wcześniej warstwą mąki i nakryj je ściereczką, by ciasto nie wyschło.

  4. 4

    Pierogi z truskawkami umieść we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj je partiami, po ok. 15 sztuk na jedną turę. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię wody, odlicz dodatkowo ok. 3-4 minuty. Po tym czasie wyłów je łyżką cedzakową i układaj na delikatnie natłuszczonym talerzu, by ciasto nie przywarło do naczynia. Przed podaniem, pierogi z truskawkami możesz polać np. samodzielnie przygotowanym sosem truskawkowym.

     

    Wypróbuj także przepis na knedle z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też