Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Banan
  • 250 g Mąka bezglutenowa
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 3 łyżeczki Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 70 ml Olej
  • 250 ml Mleko
  • 100 g Gorzka czekolada 70%
  • 150 g Cukier
  • 70 g Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do pracy,  wszystkie składniki wyciągnij z lodówki. Powinny posiadać temperaturę pokojową.

  2. 2

    Keksówkę wysmaruj masłem i delikatnie podsyp mąką bez glutenu.

  3. 3

    Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, cukier i proszek do pieczenia bez glutenu. Dokładnie je ze sobą wymieszaj.

  4. 4

    Gorzką czekoladę (można ją zastąpić mleczną) posiekaj na drobne kawałki. To samo zrób z orzechami włoskimi (jeśli chcesz, możesz wykorzystać również migdały). Rozdrobnione składniki wymieszaj razem w jednym naczyniu.

  5. 5

    Banany obierz ze skórki, podziel na mniejsze części i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj do nich olej, mleko i starannie wymieszaj.

  6. 6

    Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce. Mieszaj do momentu, aż wszystkie produkty dobrze się ze sobą wymieszają. Po 2 minutach ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy keksowej.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Kiedy się nagrzeje, włóż do niego bezglutenowy chlebek bananowy i piecz przez 60 minut (góra-dół). Przed wyciągnięciem możesz upewnić się, czy ciasto jest już gotowe, wbijając do niego patyczek. Jeśli jest suchy, to znak, że chlebek jest gotowy.

  8. 8

    Po godzinie wyciągnij chlebek i pozwól mu ostygnąć. Słodkie pieczywo przechowuj zamknięte w chlebaku.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też