Bezglutenowy chlebek bananowy
Nietolerancja glutenu wcale nie musi oznaczać rozłąki z ulubionym pieczywem. W sklepach dostępne są odpowiedniki z dopiskiem „gluten free”, jednak równie dobrze, możemy wykonać taki chlebek samodzielnie. Wystarczy zaopatrzyć się we właściwe produkty i przygotować pieczywo na własną rękę, wykluczając nieodpowiadający organizmowi alergen. Ciekawym urozmaiceniem diety osoby chorującej na celiakię jest bananowy chlebek bezglutenowy.
Składniki
- 3 sztuki Banan
- 250 g Mąka bezglutenowa
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 3 łyżeczki Bezglutenowy proszek do pieczenia
- 70 ml Olej
- 250 ml Mleko
- 100 g Gorzka czekolada 70%
- 150 g Cukier
- 70 g Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki wyciągnij z lodówki. Powinny posiadać temperaturę pokojową.
- 2
Keksówkę wysmaruj masłem i delikatnie podsyp mąką bez glutenu.
- 3
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, cukier i proszek do pieczenia bez glutenu. Dokładnie je ze sobą wymieszaj.
REKLAMA - 4
Gorzką czekoladę (można ją zastąpić mleczną) posiekaj na drobne kawałki. To samo zrób z orzechami włoskimi (jeśli chcesz, możesz wykorzystać również migdały). Rozdrobnione składniki wymieszaj razem w jednym naczyniu.
- 5
Banany obierz ze skórki, podziel na mniejsze części i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj do nich olej, mleko i starannie wymieszaj.
- 6
Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce. Mieszaj do momentu, aż wszystkie produkty dobrze się ze sobą wymieszają. Po 2 minutach ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy keksowej.
- 7
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Kiedy się nagrzeje, włóż do niego bezglutenowy chlebek bananowy i piecz przez 60 minut (góra-dół). Przed wyciągnięciem możesz upewnić się, czy ciasto jest już gotowe, wbijając do niego patyczek. Jeśli jest suchy, to znak, że chlebek jest gotowy.
- 8
Po godzinie wyciągnij chlebek i pozwól mu ostygnąć. Słodkie pieczywo przechowuj zamknięte w chlebaku.
Zobacz także:
- Bezglutenowe fit bajgle
- Bezglutenowe ciasteczka gryczane z orzechami włoskimi
- Bezglutenowe naleśniki gryczane