Migdałowe ciasteczka amaretti

ciasteczka migdałowe z amaretto przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Białko jajka
  • 300 g Cukier puder
  • 340 g Zmielone migdały
  • 30 ml Amaretto

Przygotowanie

  1. 1

    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

  2. 2

    Zmielone migdały połącz z cukrem pudrem. Następnie uzyskaną mieszankę wsyp do miski z puchem z białek. Po wymieszaniu konsystencja powinna zmienić się w dość klejącą masę. Do miski dodaj jeszcze 30 ml likieru amaretto i wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

  4. 4

    Przygotuj blaszkę — starannie wysmaruj ją masłem. Krem na ciasteczka nakładaj za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ciasteczka powinny być niewielkie, dlatego najlepiej jest wyciskać masę przez małą tylkę, bądź formować je delikatnie zwilżoną łyżeczką. Warto mieć na uwadze to, że podczas wypiekania migdałowe ciasteczka amaretti staną się prawie 2 razy większe.

  5. 5

    Jeśli zależy ci na tym, żeby ciasteczka w środku były ciągnące się, piecz je krócej, niż 15 minut. Kruche amaretti uzyskamy, trzymając je w piekarniku przez ok. 20 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też