Ciasto czekoladowo-kawowe bez mąki (Torta Barozzi)
Oprócz czekolady i kawy włoska kreacja brownie skrywa również pachnące orzeszki ziemne i kroplę rumu.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 80 g Maslo
- 250 g Gorzka czekolada
- 100 g Orzeszki ziemne (niesolone)
- 4 sztuki Jajko
- 150 g Cukier puder
- 2 łyżki Mielona kawa
- 50 Ciemny rum
Przygotowanie
- 1
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
- 2
Niesolone orzeszki ziemne zmiel na pył.
- 3
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
REKLAMA - 4
Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem, dodaj zmielone orzeszki ziemne, kawę i rum.
- 5
Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką i dodaj rozpuszczoną mieszankę czekoladowo-maślaną.
- 6
Następnie dodaj ubite białka.
- 7
Blachę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- 8
Ciasto czekoladowo-kawowe piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- 9
Przestudzony wypiek pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj z filiżanką dobrej kawy.
Zobacz także:
REKLAMA