Ciasto czekoladowo-kawowe bez mąki (Torta Barozzi)

Źródło: Smak.pl

Składniki

  • 80 g Maslo
  • 250 g Gorzka czekolada
  • 100 g Orzeszki ziemne (niesolone)
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier puder
  • 2 łyżki Mielona kawa
  • 50 Ciemny rum

Przygotowanie

  1. 1

    Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Niesolone orzeszki ziemne zmiel na pył.

  3. 3

    Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.

  4. 4

    Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem, dodaj zmielone orzeszki ziemne, kawę i rum.

  5. 5

    Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką i dodaj rozpuszczoną mieszankę czekoladowo-maślaną.

  6. 6

    Następnie dodaj ubite białka.

  7. 7

    Blachę o wymiarach 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

  8. 8

    Ciasto czekoladowo-kawowe piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  9. 9

    Przestudzony wypiek pokrój  na kwadratowe kawałki i podawaj z filiżanką dobrej kawy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też