Spaghetti carbonara z grzybami
Zamiast boczku w tym fantastycznie smacznym i szybkim przepisie użyjemy pachnących grzybów leśnych. Zobacz, jak przygotować doskonałe spaghetti carbonara z grzybami.
Składniki
- 400 g Pieczarki
- 2 sztuki Szalotka
- 4 ząbki Czosnek
- 1 Jajko
- 4 Żółtko
- 100 g Parmezan starty
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- 400 g Makaron spaghetti
- 2 garście Natka pietruszki
- Sól
Przygotowanie
- 1
Najpierw zgromadź przed sobą wszystkie składniki, gdyż samo gotowanie przebiega bardzo szybko, dlatego dobrze, jeśli od razu wszystko będzie znajdować się pod ręką.
- 2
Umyj pieczarki i oderwij główki od szypułek. Większe główki pokrój na ćwiartki, mniejsze na połówki, a łodygi podziel również na połówki.
- 3
Obraną szalotkę posiekaj na drobne kawałki. Następnie obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Na koniec umyj zieloną pietruszkę i drobno ją posiekaj.
- 4
Do miski wbij całe jajko i dodaj do niego cztery żółtka (białka możesz wykorzystać później na przygotowanie omletów lub upieczenie pysznej bezy). Do jajka i żółtek dodaj starty parmezan i czarny pieprz mielony. Całość ubij razem na gładką masę jajeczną.
- 5
W międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę i posól ją obficie.
- 6
Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj pokrojone grzyby (wszystkie na raz). Następnie wymieszaj je i smaż (już nie powtarzaj mieszania zawartości patelni). Pieczarek nie solimy, poczekaj, aż wypłynie z nich sok, który następnie wyparuje, a grzyby zaczną się pięknie rumienić. Po chwili delikatnie je wymieszaj, lekko posól, zmniejsz płomień i smaż przez kolejne kilka minut.
- 7
W tym momencie, do gotującej się, osolonej wody, wrzuć makaron spaghetti i gotujemy go al dente, podążając za wskazówkami, znajdującymi się na opakowaniu wybranego makaronu.
- 8
Teraz do pieczarek dodaj posiekaną szalotkę i pokrojony w plastry czosnek, krótko smaż, lekko posól i odstaw na bok, czekając na to, aż makaron będzie gotowy.
- 9
Z wody, w której gotował się makaron, odmierz ok. 400 ml płynu. Następnie odcedź spaghetti i przełóż makaron na patelnię z pieczarkami. Ponownie ustaw palni na średni ogień i podgrzewaj całość przez chwilę.
- 10
Na patelnię wlej ok. połowę odmierzonej wcześniej wody i pozwól jej odparować — zapewni to, że makaron stanie się odpowiednio miękki, a całość będzie smakowała wybornie.
- 11
Wyłącz palnik, odczekaj ok. 2 minuty, a następnie do makaronu dodaj trochę masy jajeczno-serowej, którą rozcieńcz z odrobiną wody makaronowej (zrób to w misce z masą jajeczną). Całość dokładnie wymieszaj, aby cały makaron został pokryty tą kremową mieszanką.
- 12
Jeśli sos do spaghetti carbonara z grzybami jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć niewielką ilością wody z makaronu. Na koniec do pasty dodaj posiekaną natkę zielonej pietruszki i podziel gotową carbonarę na talerze.
Wypróbuj także przepis na domowe tagliatelle z sosem grzybowym.
Przepis na carbonarę z grzybami docenią nie tylko osoby, które nie jedzą, lub starają się jeść mniej mięsa. To danie z makaronem pokochają również miłośnicy potraw mięsnych. Spaghetti z sosem jajeczno-serowym, podane z dodatkiem smażonych pieczarek podbije nawet najbardziej wybredne kubki smakowe i zachęci do skosztowania swoim wyjątkowo apetycznym wyglądem.
Zobacz, jak przygotować pyszne spaghetti carbonara z grzybami. Wykonanie przepisu zajmuje jedynie 30 minut.