Spaghetti carbonara z grzybami

Spaghetti carbonara z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Pieczarki
  • 2 sztuki Szalotka
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 Jajko
  • 4 Żółtko
  • 100 g Parmezan starty
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 400 g Makaron spaghetti
  • 2 garście Natka pietruszki
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Najpierw zgromadź przed sobą wszystkie składniki, gdyż samo gotowanie przebiega bardzo szybko, dlatego dobrze, jeśli od razu wszystko będzie znajdować się pod ręką.

  2. 2

    Umyj pieczarki i oderwij główki od szypułek. Większe główki pokrój na ćwiartki, mniejsze na połówki, a łodygi podziel również na połówki.

  3. 3

    Obraną szalotkę posiekaj na drobne kawałki. Następnie obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Na koniec umyj zieloną pietruszkę i drobno ją posiekaj.

  4. 4

    Do miski wbij całe jajko i dodaj do niego cztery żółtka (białka możesz wykorzystać później na przygotowanie omletów lub upieczenie pysznej bezy). Do jajka i żółtek dodaj starty parmezan i czarny pieprz mielony. Całość ubij razem na gładką masę jajeczną.

  5. 5

    W międzyczasie, w dużym garnku zagotuj wodę i posól ją obficie.

  6. 6

    Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj pokrojone grzyby (wszystkie na raz). Następnie wymieszaj je i smaż (już nie powtarzaj mieszania zawartości patelni). Pieczarek nie solimy, poczekaj, aż wypłynie z nich sok, który następnie wyparuje, a grzyby zaczną się pięknie rumienić. Po chwili delikatnie je wymieszaj, lekko posól, zmniejsz płomień i smaż przez kolejne kilka minut.

  7. 7

    W tym momencie, do gotującej się, osolonej wody, wrzuć makaron spaghetti i gotujemy go al dente, podążając za wskazówkami, znajdującymi się na opakowaniu wybranego makaronu.

  8. 8

    Teraz do pieczarek dodaj posiekaną szalotkę i pokrojony w plastry czosnek, krótko smaż, lekko posól i odstaw na bok, czekając na to, aż makaron będzie gotowy.

  9. 9

    Z wody, w której gotował się makaron, odmierz ok. 400 ml płynu. Następnie odcedź spaghetti i przełóż makaron na patelnię z pieczarkami. Ponownie ustaw palni na średni ogień i podgrzewaj całość przez chwilę.

  10. 10

    Na patelnię wlej ok. połowę odmierzonej wcześniej wody i pozwól jej odparować — zapewni to, że makaron stanie się odpowiednio miękki, a całość będzie smakowała wybornie.

  11. 11

    Wyłącz palnik, odczekaj ok. 2 minuty, a następnie do makaronu dodaj trochę masy jajeczno-serowej, którą rozcieńcz z odrobiną wody makaronowej (zrób to w misce z masą jajeczną). Całość dokładnie wymieszaj, aby cały makaron został pokryty tą kremową mieszanką.

  12. 12

    Jeśli sos do spaghetti carbonara z grzybami jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć niewielką ilością wody z makaronu. Na koniec do pasty dodaj posiekaną natkę zielonej pietruszki i podziel gotową carbonarę na talerze.

     

    Wypróbuj także przepis na domowe tagliatelle z sosem grzybowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też