Lasagne z grzybami
Prosty przepis na pyszną lasagne z grzybami. Zobacz, jak przygotować doskonałą odmianę mięsnej wersji włoskiego dania. Lasagne z grzybami z pewnością zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki
Lasagne z grzybami
- 250 g Makaron lasagne
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Olej
- 1 sztuka Cebula
- 250 g Pieczarki
- 2 garście Natka pietruszki
- 60 g Parmezan starty
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek
Sos beszamelowy
- 3 łyżki Masło
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 750 ml Mleko
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 1
Przygotuj pieczarki: w tym celu na patelni rozgrzej masło razem z olejem. Dokładnie umyj pieczarki, oczyść je i pokrój w plasterki. Następnie smaż grzyby na gorącym tłuszczu.
- 2
Po chwili dopraw pieczarki, dodając odrobinę tymianku i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby wypuszczą sok. Gdy cała woda wyparuje, przełóż grzyby do miski. Porada: jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, do smażących się pieczarek można dodać odrobinę boczku, pokrojonego w kostkę. Taki dodatek wzmocni smak i doda lasagne z grzybami wyrazistego aromatu. Nie jest to jednak wymagany składnik — danie wyjdzie równie pyszne bez mięsa.
- 3
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelnię dodaj kolejną kroplę oleju i smaż na niej posiekaną wcześniej cebulę, aż stanie się miękka. Następnie wymieszaj cebulę w misce z pieczarkami, dodaj umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec posól wszystko do smaku.
- 4
Sos beszamelowy: roztop masło i dodaj do niego mąkę. Sos smaż przez kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj do niego zimne mleko.
- 5
Następnie dopraw go solą oraz gałką muszkatołową i zagotuj. Sos beszamelowy trzymaj na palniku jeszcze przez ok. 2 minuty i zdejmij garnek z ognia.
- 6
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją an opakowaniu produktu. Umieść go bezpośrednio na blasze do pieczenia lub gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie delikatnie osusz i dopiero wtedy zacznij układać na blasze.
- 7
Pierwszą warstwę stanowi sos beszamelowy. Do przygotowanej formy wylej łyżkę beszamelu i ułóż na niej plastry makaronu. Następnie na makaronie połóż kremowy sos, dodaj warstwę pieczarek, startego parmezanu i powtarzaj cały proces, aż do wykorzystania wszystkich składników.
- 8
Lasagne z grzybami pokryj ostatnią warstwą beszamelu i sera, po czym włóż danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 45-50 minut.
Wypróbuj także przepis na lasagne bolognese.
Lasagne z grzybami to pomysł na bezmięsny obiad, który dorównuje smakiem tradycyjnej wersji dania. Doskonale nadaje się nie tylko na obiad czy kolację, ale i ciepły posiłek, np. podczas domówki czy rodzinnego wieczoru przy grach planszowych bądź oglądaniu filmów. Brak dodatku mięsa nie oznacza, że lasagne z grzybami dedykowana jest jedynie wegetarianom — gwarantujemy, że przypadnie do gustu fanom oryginalnej odsłony włoskiego dania.
Lasagne z grzybami — jak ją przygotować?
Przepis na lasagne z grzybami jest bardzo prosty i nie powinien sprawić problemu nawet początkującym kucharzom. Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować odpowiednią formę do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się prostokątne naczynie do zapiekania. Wystarczy nasmarować ją odrobiną masła, a następnie położyć pierwszą warstwę sosu beszamelowego. Dalszą część wskazówek znajdziesz w poniższym przepisie na lasagne z grzybami.