Lasagne z grzybami

Lasagne z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Lasagne z grzybami

  • 250 g Makaron lasagne
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Olej
  • 1 sztuka Cebula
  • 250 g Pieczarki
  • 2 garście Natka pietruszki
  • 60 g Parmezan starty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek

Sos beszamelowy

  • 3 łyżki Masło
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 750 ml Mleko
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj pieczarki: w tym celu na patelni rozgrzej masło razem z olejem. Dokładnie umyj pieczarki, oczyść je i pokrój w plasterki. Następnie smaż grzyby na gorącym tłuszczu.

  2. 2

    Po chwili dopraw pieczarki, dodając odrobinę tymianku i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby wypuszczą sok. Gdy cała woda wyparuje, przełóż grzyby do miski. Porada: jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, do smażących się pieczarek można dodać odrobinę boczku, pokrojonego w kostkę. Taki dodatek wzmocni smak i doda lasagne z grzybami wyrazistego aromatu. Nie jest to jednak wymagany składnik —  danie wyjdzie równie pyszne bez mięsa.

  3. 3

    Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelnię dodaj kolejną kroplę oleju i smaż na niej posiekaną wcześniej cebulę, aż stanie się miękka. Następnie wymieszaj cebulę w misce z pieczarkami, dodaj umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec posól wszystko do smaku.

  4. 4

    Sos beszamelowy: roztop masło i dodaj do niego mąkę. Sos smaż przez kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj do niego zimne mleko.

  5. 5

    Następnie dopraw go solą oraz gałką muszkatołową i zagotuj. Sos beszamelowy trzymaj na palniku jeszcze przez ok. 2 minuty i zdejmij garnek z ognia.

  6. 6

    Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją an opakowaniu produktu. Umieść go bezpośrednio na blasze do pieczenia lub gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, następnie delikatnie osusz i dopiero wtedy zacznij układać na blasze.

  7. 7

    Pierwszą warstwę stanowi sos beszamelowy. Do przygotowanej formy wylej łyżkę beszamelu i ułóż na niej plastry makaronu. Następnie na makaronie połóż kremowy sos, dodaj warstwę pieczarek, startego parmezanu i powtarzaj cały proces, aż do wykorzystania wszystkich składników.

  8. 8

    Lasagne z grzybami pokryj ostatnią warstwą beszamelu i sera, po czym włóż danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 45-50 minut.

     

    Wypróbuj  także przepis na lasagne bolognese.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też