Lazania ze szpinakiem
Jeśli zależy Ci na przygotowaniu wyjątkowego posiłku, w którym niekoniecznie musi znaleźć się mięso, mamy coś idealnego! Lazania ze szpinakiem to wariacja tradycyjnej wersji włoskiego dania. Gwarantujemy, że zaskoczy Cię wyjątkowym, aksamitnym smakiem.
Składniki
- 1 opakowanie Makaron lasagne
- 200 g Mozzarella
- 50 g Ser Gorgonzola
Szpinakowy farsz
- 1 kg Szpinak rozdrobniony
- 3 ząbki Czosnek
- 70 g Ser feta
- 1 sztuka Cebula
- Bazylia
- 2 łyżki Olej
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Zioła prowansalskie
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Zeszklij ją na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj rozdrobniony szpinak. Patelnię przykryj pokrywką i duś składniki przez ok. 10 minut. Następnie do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Farsz na lazanię dopraw, dodając do niego sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii oraz zioła prowansalskie.
- 2
Makaron do lazanii zanurzaj partiami we wrzątku z dodatkiem soli (wystarczą 2 minuty na płat makaronu). Następnie odcedź makaron i ułóż go na ręczniku papierowym.
- 3
Przygotuj naczynie żaroodporne. W tym celu starannie wysmaruj je odrobiną tłuszczu, np. oliwą z oliwek.
REKLAMA - 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 5
Na spód naczynia żaroodpornego połóż pierwszą warstwę makaronu, a na nią farsz szpinakowo-serowy. Farsz posyp startą mozzarellą. Warstwy układaj w wymienionej kolejności, aż do wyczerpania składników.
- 6
Na samej górze lazanii połóż kawałki pokrojonej gorgonzoli. Przed włożeniem dania do piekarnika, wierzch posyp startą mozzarellą.
- 7
Lazanię ze szpinakiem piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Zobacz także: