Lazania ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 opakowanie Makaron lasagne
  • 200 g Mozzarella
  • 50 g Ser Gorgonzola

Szpinakowy farsz

  • 1 kg Szpinak rozdrobniony
  • 3 ząbki Czosnek
  • 70 g Ser feta
  • 1 sztuka Cebula
  • Bazylia
  • 2 łyżki Olej
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Zeszklij ją na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj rozdrobniony szpinak. Patelnię przykryj pokrywką i duś składniki przez ok. 10 minut. Następnie do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ser feta i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Farsz na lazanię dopraw, dodając do niego sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii oraz zioła prowansalskie.

  2. 2

    Makaron do lazanii zanurzaj partiami we wrzątku z dodatkiem soli (wystarczą 2 minuty na płat makaronu). Następnie odcedź makaron i ułóż go na ręczniku papierowym.

  3. 3

    Przygotuj naczynie żaroodporne. W tym celu starannie wysmaruj je odrobiną tłuszczu, np. oliwą z oliwek.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Na spód naczynia żaroodpornego połóż pierwszą warstwę makaronu, a na nią farsz szpinakowo-serowy. Farsz posyp startą mozzarellą. Warstwy układaj w wymienionej kolejności, aż do wyczerpania składników. 

  6. 6

    Na samej górze lazanii połóż kawałki pokrojonej gorgonzoli. Przed włożeniem dania do piekarnika, wierzch posyp startą mozzarellą.

  7. 7

    Lazanię ze szpinakiem piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też