Najlepsza masa marcepanowa — niezastąpiona do Twoich wypieków

Masa marcepanowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Masa marcepanowa

  • 250 g Cukier puder
  • 30 ml Amaretto
  • 0.5 Łyżeczka Aromat waniliowy
  • 250 g Migdały

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku zagotuj ok. 1 l wody, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika i dodaj do niego migdały. Pozostaw orzechy we wrzątku na minimum 5 minut, a po tym czasie odcedź je na sitku. 

  2. 2

    Migdały bardzo starannie obierz ze skórki, a następnie przełóż na ściereczkę lub papierowe ręczniki i pozostaw do całkowitego wysuszenia. 

  3. 3

    Obrane i osuszone migdały zmiel, wykorzystując robota kuchennego. Otrzymana masa powinna być gładka, jednak nie może stać się płynna. 

  4. 4

    Następnie migdały należy zmiksować w robocie kuchennym, dodając do masy cukier puder, likier Amaretto oraz aromat migdałowy.

  5. 5

    Tak sporządzona masa marcepanowa powinna być jednolita i nie kruszyć się podczas zagniatania. Gotowy wyrób należy przechowywać w lodówce. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też