Krewetki w winie — pomysł na elegancką przystawkę lub dodatek do pasty

Krewetki w winie
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki w winie

  • 40 g Masło
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 250 g Krewetki
  • 50 ml Białe wytrawne wino
  • 2 gałązki Natka pietruszki
  • 4 ząbki Czosnek
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Aby oczyścić krewetki, natnij je lekko nożem wzdłuż tułowia i wyciągnij z nich delikatnie czarne jelito.

  2. 2

    Owoce morza opłucz i starannie osusz.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój liście w cienkie paseczki.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej 20 g masła i dodaj czosnek. Po ok. 30 sekundach dodaj krewetki i smaż je przez 1 minutę. Następnie na patelnię dolej wino i podgrzewaj wszystkie składniki przez kolejną minutę. Po wskazanym czasie wrzuć do krewetek posiekane liście pietruszki, dodaj oliwę z oliwek oraz pozostałą ilość masła. 

  5. 5

    Tak przygotowane krewetki w winie ściągnij z palnika i dopraw do smaku solą. Samodzielnie przyrządzony rarytas smakuje fantastycznie podany z kawałkami świeżej bagietki lub wykorzystany jako dodatek do ulubionego rodzaju pasty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też