Wyborna wieprzowina po seczuańsku – połączenie orientalnych aromatów najwyższej próby
Wieprzowina po seczuańsku to danie, które doskonale znają wielbiciele kuchni chińskiej. Bardzo określony sposób przygotowania tego dania pozwala na zrobienie innych wariacji – oprócz wieprzowiny, po seczuańsku można przyrządzić także kaczkę, kurczaka czy wołowinę. Kluczowe w tym przepisie są charakterystyczne smaki, które tworzy sos sojowy, zielona część cebuli dymki, marchewka oraz pędy bambusa.
Składniki
Składniki na wieprzowinę po seczuańsku
- 0.5 kilogram Łopatka wieprzowa
- 1 sztuka Zielona papryka
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 2 sztuki Marchew
- 0.25 Sztuka Świeży imbir
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cukinia
- 1 sztuka Cebula
- 4 łyżki Olej sezamowy
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 5 łyżek Sos sojowy
- 1 łyżka Ocet ryżowy
- 50 g pędy bambusa
- 1 sztuka Papryczka chili
Przygotowanie
- 1
Łopatkę wieprzową myjemy i tniemy na wąskie i średniej długości paski. Mięso umieszczamy w misce i zalewamy trzema łyżkami sosu sojowego.
- 2
Siekamy na malutkie kawałeczki papryczkę chili i dodajemy do mięsa i sosu sojowego. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do „przegryzienia się” na minimum pół godziny.
- 3
Kiedy mięso się marynuje, bierzemy się za szykowanie warzyw. Obieramy i kroimy w zapałki marchewkę a cebulę oraz papryki – zieloną i czerwoną - w drobną kostkę. Cukinię myjemy i kroimy na średniej grubości półtalarki.
- 4
Obieramy także ze skóry świeży imbir i podobnie jak pędy bambusa tniemy te warzywa na cienkie paseczki.
- 5
Na głęboką patelnię lub wok wlewamy olej – w ilości połowy przewidzianej w przepisie. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy na nią mięso w marynacie i podsmażamy około trzy minuty. Mięso wyjmujemy z patelni i przekładamy do miski.
- 6
Na rozgrzaną patelnię dodajemy drugą część oleju i podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty na prasce raz świeży imbir. Następnie dorzucamy kolejno: cebulę i paprykę. Podsmażamy je i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy.
- 7
Równolegle przygotowujemy sos do kurczaka po seczuańsku: w misce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę ziemniaczaną i 200 ml wody. Wszystkie składniki mieszamy.
- 8
Do warzyw na patelni dodajemy mięso oraz sos. Smażymy razem wszystkie składniki, czekając aż sos się zredukuje, czyli odparuje i zgęstnieje.
- 9
Jeśli danie będzie niewystarczająco doprawione, możemy je posolić lub dopieprzyć.
- 10
Wieprzowina po seczuańsku będzie doskonale smakowała podana z ryżem a także chińskim makaronem czy makaronem sojowym.
Przeczytaj także:
Jak smakuje mięso przyrządzone po seczuańsku? Przede wszystkim dzięki przesmażeniu i podduszeniu z warzywami w sosie wieprzowina, ale także wołowina i drób pozostają soczyste i miękkie. Sos wykorzystywany w tym przepisie sprawia, że potrawa z jednej strony ma słodkawy, ale z drugiej nieco pikantny smak, wyczuć w nim można także nuty kwaśne oraz rozpoznawalną i bardzo charakterystyczną nutę imbirową.
Co wyróżnia wieprzowinę po seczuańsku?
Podstawą kuchni chińskiej, a do niej należą także dania zrobione po seczuańsku są warzywa. Dodawane są w różnych proporcjach do niemal każdego dania i można je znaleźć jako nadzienie w sajgonkach, część farszu w pierożkach, dodatek do smażonych makaronów czy ważny składnik zup. Typowe dla kuchni chińskiej są także potrawy, które dzięki kompozycji dodatków oraz różnych sosów tworzą dania mające wiele smaków i aromatów.
Ważnym składnikiem wieprzowiny po seczuańsku jest także ryż. Gotowany osobno i podawany na talerzu jako osobny stosik pozwala oczyścić kubki smakowe w czasie jedzenia dania a także złagodzić pikantniejszy smak. Stanowi także dodatkowy składnik, który sprawia, że po zjedzeniu takiego obiadu poczujemy w żołądku przyjemne wypełnienie.
Kiedy serwować wieprzowinę po seczuańsku?
Wieprzowina po seczuańsku podana z ryżem to gotowe danie obiadowe. Jeśli jest w nas otwartość na nowe, bardziej orientalne smaki, możemy śmiało wypróbować ten popularny i sprawdzony przepis na mięso. To danie, które urozmaici codzienne menu, ale będzie także ciekawym przerywnikiem jeśli w naszej kuchni dominują dania typowo polskie.
To danie będzie także dobrym pomysłem jako potrawa, którą podamy podczas zasiadanej kolacji w gronie znajomych. Jest ono jednogarnkowe, można przygotować je wcześniej, podgrzać i postawić na stole. Gospodarze nie będą musieli odrywać się od gości i doglądać dań w kuchni. Wieprzowinę po seczuańsku wystarczy przełożyć do miski i postawić obok miski z ryżem – pozwoli to gościom samodzielnie się częstować.
Jakie dodatki do wieprzowiny po seczuańsku?
To danie, do którego dodać można także bardzo prostą, ale smaczną i świetnie uzupełniającą to danie surówkę. Jest banalnie prosta i także można ją wykonać z wyprzedzeniem. Do jej zrobienia wystarczy ¼ główki białej kapusty, jedna marchewka, połówka cebuli i 2 łyżki siekanej natki pietruszki. Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy na kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i polewamy sosem. Sos z kolei to mieszanka dwóch łyżek cukru, pięciu łyżek octu ryżowego, ¼ łyżki oleju i dwóch szczypt soli.