Wyborna wieprzowina po seczuańsku – połączenie orientalnych aromatów najwyższej próby

Wieprzowina po seczuańsku
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na wieprzowinę po seczuańsku

  • 0.5 kilogram Łopatka wieprzowa
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 2 sztuki Marchew
  • 0.25 Sztuka Świeży imbir
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cukinia
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 łyżki Olej sezamowy
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 5 łyżek Sos sojowy
  • 1 łyżka Ocet ryżowy
  • 50 g pędy bambusa
  • 1 sztuka Papryczka chili

Przygotowanie

  1. 1

    Łopatkę wieprzową myjemy i tniemy na wąskie i średniej długości paski. Mięso umieszczamy w misce i zalewamy trzema łyżkami sosu sojowego.

  2. 2

    Siekamy na malutkie kawałeczki papryczkę chili i dodajemy do mięsa i sosu sojowego. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do „przegryzienia się” na minimum pół godziny.

  3. 3

    Kiedy mięso się marynuje, bierzemy się za szykowanie warzyw. Obieramy i kroimy w zapałki marchewkę a cebulę oraz papryki – zieloną i czerwoną - w drobną kostkę. Cukinię myjemy i kroimy na średniej grubości półtalarki.

  4. 4

    Obieramy także ze skóry świeży imbir i podobnie jak pędy bambusa tniemy te warzywa na cienkie paseczki.

  5. 5

    Na głęboką patelnię lub wok wlewamy olej – w ilości połowy przewidzianej w przepisie. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy na nią mięso w marynacie i podsmażamy około trzy minuty. Mięso wyjmujemy z patelni i przekładamy do miski.

  6. 6

    Na rozgrzaną patelnię dodajemy drugą część oleju i podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty na prasce raz świeży imbir. Następnie dorzucamy kolejno: cebulę i paprykę. Podsmażamy je i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy.

  7. 7

    Równolegle przygotowujemy sos do kurczaka po seczuańsku: w misce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę ziemniaczaną i 200 ml wody. Wszystkie składniki mieszamy.

  8. 8

    Do warzyw na patelni dodajemy mięso oraz sos. Smażymy razem wszystkie składniki, czekając aż sos się zredukuje, czyli odparuje i zgęstnieje.

  9. 9

    Jeśli danie będzie niewystarczająco doprawione, możemy je posolić lub dopieprzyć.

  10. 10

    Wieprzowina po seczuańsku będzie doskonale smakowała podana z ryżem a także chińskim makaronem czy makaronem sojowym.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też