Wybitnie pyszny miodownik od Ewy Wachowicz - zyskuje na smaku z czasem

Miodownik
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na miodownik

  • 5 łyżek Miód
  • 4 sztuki Jajko
  • 4 szklanek Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 200 g Maslo
  • 3 łyżeczki Soda oczyszczona

Składniki na nadzienie do miodownika

  • 1 litr Mleko
  • 400 g Dżem porzeczkowy
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 laska Wanilia
  • 15 łyżeczek Kasza manna
  • 1.5 kostka Masło
  • 50 g Rum

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przesiania mąki i dodania do miski z mąką proszku do pieczenia, masła i sodę oczyszczoną oraz cukier. Na środek wbijamy także jajka i wlewamy miód. Mieszamy, a następnie dodajemy nieco mąki i wyrabiamy ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. 2

    Do rondelka wlewamy pół litra mleka oraz cukier wraz z miąższem z laski wanilii. Składniki dokładnie mieszamy, a mieszaninę doprowadzamy do wrzenia.

  3. 3

    Kaszę manną zalewam pozostałą połową mleka, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Kiedy kaszka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

  4. 4

    Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła z wystudzoną kaszą manną oraz rumem.

  5. 5

    Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i dzielimy je na porcje – według przepisu Ewy Wachowicz powinno ich wyjść osiem. Rozwałkowujemy na okrągłe placki i pieczemy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z pieca i wystudzamy.

  6. 6

    Czas na przełożenie warstw ciasta kremem i dżemem. Zaczynamy od posmarowania pierwszego placka masą grysikową. Układamy placek na warstwę kremu, przyciskamy i smarujemy dżemem. Powtarzamy wszystkie czynności wedle tego samego schematu: grysik placek, dżem, placek, grysik.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też