Wybitnie pyszny miodownik od Ewy Wachowicz - zyskuje na smaku z czasem
Miodownik to ciasto idealne – nabiera smaku wraz czasem, jest doskonale wprost aromatyczny, ma różne tekstury, powala słodyczą. Warto poświęcić trochę czasu na jego wykonanie. A potem uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu chwilę na przejście warstw smakiem kremu. Czym zaskakuje przepis na miodownik od Ewy Wachowicz? Sprawdźcie!
Składniki
Składniki na miodownik
- 5 łyżek Miód
- 4 sztuki Jajko
- 4 szklanek Mąka pszenna
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Szklanka Cukier
- 200 g Maslo
- 3 łyżeczki Soda oczyszczona
Składniki na nadzienie do miodownika
- 1 litr Mleko
- 400 g Dżem porzeczkowy
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 laska Wanilia
- 15 łyżeczek Kasza manna
- 1.5 kostka Masło
- 50 g Rum
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od przesiania mąki i dodania do miski z mąką proszku do pieczenia, masła i sodę oczyszczoną oraz cukier. Na środek wbijamy także jajka i wlewamy miód. Mieszamy, a następnie dodajemy nieco mąki i wyrabiamy ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- 2
Do rondelka wlewamy pół litra mleka oraz cukier wraz z miąższem z laski wanilii. Składniki dokładnie mieszamy, a mieszaninę doprowadzamy do wrzenia.
- 3
Kaszę manną zalewam pozostałą połową mleka, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Kiedy kaszka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
- 4
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła z wystudzoną kaszą manną oraz rumem.
- 5
Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i dzielimy je na porcje – według przepisu Ewy Wachowicz powinno ich wyjść osiem. Rozwałkowujemy na okrągłe placki i pieczemy przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z pieca i wystudzamy.
- 6
Czas na przełożenie warstw ciasta kremem i dżemem. Zaczynamy od posmarowania pierwszego placka masą grysikową. Układamy placek na warstwę kremu, przyciskamy i smarujemy dżemem. Powtarzamy wszystkie czynności wedle tego samego schematu: grysik placek, dżem, placek, grysik.
- 7
Ostatnią, najbardziej wierzchnią warstwę możemy polać masą czekoladową i udekorować orzechami w karmelu.
Przeczytaj także:
Miodownik to ciasto, którego wykonanie warto zaplanować w czasie i założyć jego upieczenie z odpowiednim wyprzedzeniem w stosunku do okazji, na jaką chcemy go zaserwować. Ciasto to często pieczone jest z myślą o świętach, a wcześniejsze przygotowanie go rozluźnia grafik przedświątecznych przygotowań. Miodownik można przygotować siedem dni przed podaniem i zawczasu odhaczyć z listy rzeczy do przygotowania. Co ważne ciasto daje radę bez trzymania go w chłodnym miejscu.
Co wyróżnia miodownik od Ewy Wachowicz?
Miodownik to ciasto przekładane, w którym warstwy ciasta oddzielają warstwy pysznego, delikatnego kremu. Na wierzchu ciasta znaleźć się może specjalna, gęsta polewa zrobiona z wody, cukru, kakao oraz masła lub margaryny. Jest wiele rodzajów miodownika – w tym ten z dodatkiem kaszy manny.
Przepis na to ciasto także zakłada odczekanie pewnego czasu. Jeśli damy miodownikowi odpocząć, warstwy ciasta będą miały szansę zmięknąć, dzięki czemu ciasto będzie bardziej delikatne i kremowe.
Kiedy serwować miodownik od Ewy Wachowicz?
Miodownik to wspaniały, wyszukany deser. Aromatyczny, wielowarstwowy i sycący. Doskonale sprawdza się okolicy świąt, kiedy atmosfera jest podniosła, a dania, w tym także desery bardziej wyszukane i wyrafinowane. Miodownik – podobnie jak pierniczki – zakłada konieczność odczekania aż ciasto nabierze pełnego smaku.
Miodownik można także przygotować z myślą o codziennym podwieczorku dla bliskich, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego, domowej roboty deseru. To ciasto ma także swoich oddanych fanów, którzy chętnie widzieliby je w roli tortu na specjalne okazje i zwieńczenie hucznych uroczystości.
Jak przechowywać miodownik według przepisu Ewy Wachowicz?
Miodownik długo zachowuje świeżość, mięknie z czasem, dlatego warto dać mu chwilę przed zaserwowaniem. Po pieczeniu można ciasto pokroić na mniejsze kawałki, zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i przechowywać w lodówce lub schować do szczelnego pojemnika i trzymać w chłodzie.
Jeśli ciasto mamy zamiast przechowywać w lodówce, to dobrym pomysłem będzie wyjęcie go na kilka godzin przed podaniem. W ten sposób ociepli się i w pełni będziemy mogli poczuć jego złożony aromat i smak. Ciasto swoją wonią wypełni także kuchnię lub jadalnię.