Fantastyczne babeczki sernikowe, które zawsze się udają. Przepis dla całej rodziny

Babeczki sernikowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki sernikowe

  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżka Rodzynki
  • 0.25 Szklanka Olej rzepakowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 szklanki Mleko
  • 3 łyżki Syrop daktylowy
  • 0.5 Laska Wanilia
  • 250 g Twaróg półtłusty

Przygotowanie

  1. 1

    Rodzynki umieść w szklance, a następnie zalej bakalie niewielką ilością wrzącej wody i pozostaw na 20 minut w celu napęcznienia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wsyp do dużej miski, po czym starannie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj mleko, jajka, 2 łyżki syropu daktylowego oraz olej rzepakowy. Komponenty połącz ze sobą, korzystając z miksera lub rózgi kuchennej.

  4. 4

    W drugiej misce umieść ser twarogowy, 1 łyżkę syropu daktylowego, namoczone rodzynki oraz żółtko. 

  5. 5

    Przekrój laskę wanilii wzdłuż na 2 części, po czym za pomocą nożyka oddziel ziarenka i dodaj je do masy serowej. Następnie starannie wymieszaj wymienione komponenty. 

  6. 6

    Formę na muffiny wypełnij papilotkami. Następnie do foremek nakładaj na przemian 1 łyżkę ciasta oraz 1 łyżkę nadzienia serowego. Składniki powinny wypełniać papilotki do 3/4 ich wysokości. Zbyt duża ilość ciasta może spowodować wypłynięcie jego nadmiaru z papilotek i zabrudzenie piekarnika.

  7. 7

    Babeczki sernikowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 20 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij atrakcyjnie zarumienione muffiny z kuchenki i pozostaw je do całkowitego wystudzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też