Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem — przepis na rodzinny posiłek

Zapiekanka ze szpinakiem
Źródło: StockFood

Składniki

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 kg Ziemniaki
  • 0.25 Szklanka Śmietanka 30%
  • 200 g Ser feta
  • 400 g Świeży szpinak
  • 4 ząbki Czosnek
  • 3 sztuki Jajko
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w plasterki. 

  3. 3

    W dużym garnku zagotuj 3 l wody, a gdy zacznie wrzeć, umieść w niej plasterki ziemniaków. Gotuj warzywa pod przykryciem przez ok. 4 minuty, a następnie delikatnie je odcedź, tak, aby nie połamać plasterków. 

  4. 4

    Liście szpinaku opłucz pod zimną bieżącą wodą, a następnie osusz. 

  5. 5

    Patelnię połóż na palniku o średniej mocy, a gdy się nagrzeje, dodaj na nią liście szpinaku. Duś je przez kilka minut do chwili zwiędnięcia, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Szpinak odcedź z nadmiaru wody, przełóż na deskę do krojenia i drobno go posiekaj. 

  6. 6

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w kostkę.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj rozdrobnioną cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa do chwili zeszklenia, a następnie dodaj także pokrojony szpinak oraz kawałki fety. Smaż składniki przez ok. 2 minuty, a gdy masa stanie się jednolita, ściągnij patelnię z palnika i dopraw do smaku czarnym pieprzem mielonym oraz gałką muszkatołową.

  8. 8

    W miseczce rozbełtaj jajka z dodatkiem śmietany, a gdy składniki się połączą, dodaj mieszankę do farszu szpinakowego i starannie wymieszaj.

  9. 9

    Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego Następnie umieść w nim plasterki ziemniaków, po czym dodaj sos szpinakowy. 

  10. 10

    Zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 30 minut. 

     

    Gotowe danie może być serwowane samodzielnie, a także stanowić dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też