Ciasto chałwowe bez pieczenia, które zrobisz w zaledwie 30 minut

Ciasto chałwowe na herbatnikach
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto chałwowe

  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 600 g Herbatniki kakaowe
  • 300 g Chałwa waniliowa
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 słoik Dżem z czarnej porzeczki
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 2 sztuki Żółtko
  • 200 g Masło
  • 1 litr Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować krem chałwowy, w misce umieść 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszaj je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem oraz żółtkami. 

  2. 2

    Pozostałą ilość mleka wlej do rondelka i umieść na palniku o średniej mocy. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Krem energicznie mieszaj, a gdy zgęstnieje, ściągnij go z kuchenki, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. 

  3. 3

    Miękkie masło umieść w misce i ubijaj mikserem do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie powoli dodawaj wystudzoną masę budyniową, jednocześnie cały czas ubijając. Gdy krem będzie już gładki i jednolity dodaj pokruszoną chałwę i miksuj przez następną minutę, do chwili połączenia się składników.

  4. 4

    Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel krem chałwowy na 4 części. Układaj herbatniki warstwami, a każdą z nich posmaruj kremem chałwowym. Na drugiej warstwie przed nałożeniem masy, rozsmaruj dżem porzeczkowy. 

     

    Ciasto chałwowe bez pieczenia przechowuj w lodówce, aby stężało. Przed podaniem deser warto przyozdobić pokruszonymi sezamkami, wiórkami czekoladowymi lub odrobiną kakao.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też