Puszyste mini pizze z różnymi dodatkami

Mini pizze
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na zaczyn na ciasto na mini pizze

  • 5 dag Drożdże
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 szklanki Gorąca woda
  • 3 łyżeczki Mąka pszenna

Składniki na ciasto na mini pizze

  • 0.5 kilogram Mąka pszenna
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Szklanka Gorąca woda

Składniki na sos do mini pizzy

  • 1 sztuka Koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki Woda
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Bazylia
  • 2 ząbki Czosnek

Składniki na wierzch mini pizzy

  • 3 plastry Szynka
  • 6 plastrów Salami
  • 1 Kulka Mozzarella
  • 3 sztuki Pieczarki
  • 0.5 Sztuka Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od wykonania zaczynu na ciasto na pizzę. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, po czym dodajemy do nich cukier oraz mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Zaczyn odstawiamy na kilka minut, póki drożdże nie sprawią, że mieszanina zacznie rosnąć.

  2. 2

    Rozczyn dodajemy do pozostałych składników z listy produktów niezbędnych do wykonania ciasta, po czym wyrabiamy je ręcznie lub robotem z końcówkami o kształcie haka. Gotowe ciasto to takie, które odchodzi od rąk lub łopatek robota. Jeśli ciasto wciąż się klei, należy dodać więcej mąki.

  3. 3

    Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć 30 minut. W tym czasie będzie także rosło. Umieśćmy je w ciepłym pomieszczeniu pod czystą ściereczką.

  4. 4

    Kiedy ciasto na mini pizze rośnie, zajmujemy się przygotowaniem sosu. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą oraz oliwą i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: bazylię i oregano.

  5. 5

    To także dobry moment, żeby przygotować sobie składniku do pizzy. Tutaj liczy się własny gust i upodobania. Są fani pizzy z szynką i ananasem oraz inni, którzy lubą wersję z tuńczykiem i kaparami. Ze względu na osoby, które będziemy gościć najprościej będzie przygotować mini pizze mięsne i bezmięsne. Kroimy więc szynkę, pieczarki, a ser ścieramy na tarce (twarda mozzarella) lub drzemy na mniejsze kawałki.

  6. 6

    Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na cienkie kółka lub rozwałkowujemy całe ciasto i z niego wycinamy szklanką idealnie okrągłe placki na mini pizze.

  7. 7

    Mini pizze kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą blaszce, bo czym smarujemy sosem i układamy dodatki.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też