Turbo zdrowe mleko ziemniaczane, nie tylko dla osób na diecie. Świetny zamiennik napojów roślinnych

Mleko ziemniaczane
Źródło: Shutterstock/Elizaveta Elesina

Składniki

Mleko ziemniaczane

  • 2 łyżki Mąka migdałowa
  • 4 łyżki Syrop klonowy
  • 3.5 szklanek Woda z ugotowanych ziemniaków
  • 250 g Ziemniaki
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki z łupin, a następnie umieść w garnku, zalej wodą i postaw na palniku. Ziemniaki gotuj na średnim ogniu, a gdy woda zacznie wrzeć, odlicz jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Warzywa powinny być miękkie.

  2. 2

    Ugotowane ziemniaki przełóż do blendera kielichowego i zblenduj wraz z płynem po gotowaniu warzyw (3,5 szklanki). 

  3. 3

    Do mieszanki dodaj syrop klonowy, sól oraz migdały mielone. Całość zblenduj, by uzyskać jednolitą konsystencję. 

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też