Makaron z truskawkami, czyli pomysł na smaczny obiad w 30 minut
Makaron z truskawkami to ekspresowa propozycja na pyszny i kolorowy obiad, który spodoba się każdemu domownikowi, rozpoczynając od najmłodszych łasuchów, kończąc na dorosłych miłośnikach słodkich posiłków. Przepis składa się z kilku prostych kroków, przez co z łatwością można zrealizować go razem ze swoimi pociechami.
Składniki
Makaron z truskawkami
- 400 g Truskawki
- 5.5 łyżek Śmietana 18% homogenizowana
- 150 g Makaron kokardki
- 4 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Wybrany makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami, zamieszczonymi na opakowaniu produktu. Kiedy będzie już gotowy, odcedź go na durszlaku, przelewając pastę strumieniem wody.
- 2
Świeże truskawki pozbaw szypułek i starannie umyj owoce. Następnie podziel je na mniejsze części i przełóż do większego naczynia. Do owoców dosyp cukier (ok. 3-4 łyżki), po czym połącz całość, korzystając z blendera bądź widelca.
- 3
Do owocowej mieszanki dodaj śmietanę homogenizowaną i dokładnie wymieszaj.
- 4
Odcedzony makaron rozłóż na talerze. Wierzch dania ozdób sosem truskawkowym oraz kawałkami świeżych owoców.
Wypróbuj także przepis na prosty deser dla Twojego dziecka — ryż z truskawkami.
Czasami, żeby stworzyć pyszny obiad dla całej rodziny, nie potrzeba zaopatrywać się w wyszukane i kosztowne składniki. Wystarczy skorzystać z kilku produktów, z których większość z pewnością znajdziesz w swoim domu. Jedną z takich propozycji kulinarnych jest makaron z truskawkami. To posiłek, którym zadowolisz dziecięcy brzuszek, ale też żołądek drugiej połówki. Smak tego dania to wspomnienie dzieciństwa i domowych, letnich obiadów serwowanych przez babcię. To właśnie sprawia, że makaron z truskawkami jest uniwersalną propozycją, która spotka się z uznaniem każdego domownika.
Makaron z truskawkami — prosty przepis na udany posiłek dla całej rodziny
Określenie “szybki obiad” nie zawsze musi wiązać się z zastosowaniem kilku monotonnych składników i nudą na talerzu. Wystarczy odrobina fantazji, by już w parę minut na stole pojawiło się sycące i apetyczne danie. Makaron z truskawkami warto przygotować w sezonie na te pyszne owoce, który rozpoczyna się w maju, a kończy na przełomie czerwca i lipca. Wykorzystanie w przepisie świeżych truskawek jest gwarancją doskonałego smaku i nuty słodyczy, na którą można sobie pozwolić bez odczuwania wyrzutów sumienia.
Jeśli zastanawiasz się, jaki obiad przygotować dla dziecka, by wywołać uśmiech na jego twarzy, a po spożytym posiłku usłyszeć nieśmiałe pytanie o dokładkę, mamy na to sposób. Makaron z truskawkami z pewnością poradzi sobie z tym wyzwaniem. Aby urozmaicić posiłek, warto skorzystać z atrakcyjnego dla pociechy kształtu makaronu, np. literek, muszelek bądź zwierzątek, a całość udekorować sosem truskawkowym oraz kawałkami świeżych owoców.
Jak zrobić makaron z truskawkami?
Przyrządzenie tego obiadu jest bardzo proste i przyjemne, dlatego przygotowaniom posiłku mogą towarzyszyć najmłodsze pociechy. Wspólne gotowanie zbliża do siebie członków rodziny, dlatego od czasu do czasu warto zaangażować maluchy i zaprosić je do realizacji najprostszych, bezpiecznych elementów przepisu, jak np. mycie owoców, odrywanie szypułek, a w końcowym etapie, ozdabianie talerzy kawałkami świeżych owoców.
W przepisie na makaron z truskawkami można skorzystać także z mrożonych owoców. Wówczas przed ich użyciem należy je najpierw odmrozić. Jeśli więc Twoich domowników najdzie ochota na ten pyszny obiad poza sezonem na truskawki, nic straconego. Można zaopatrzyć się w gotowy, zamrożony produkt lub pomyśleć o tym w lecie i samodzielnie zamrozić owoce, by nawet zimą mieć sposobność ich wykorzystania na wiele rozmaitych sposobów.
Makaron z truskawkami można przygotować na bazie dowolnego kształtu pasty. Dobrze sprawdzą się świderki, rurki i kokardki, ale można pokusić się o ugotowanie szerszego typu makaronu, np. Pappardelle. Aby posiłek zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem, warto zadbać o to, by makaron się nie rozgotował. Najlepiej przygotować go al dente — wówczas główny składnik obiadu będzie sprężysty i naprawdę smakowity.