Śledzie na słodko z żurawinami – świąteczny przepis na sukces
Śledzie na słodko z żurawinami? Dlaczego nie! Przecież w sposobach na ciekawe i oryginalne podanie tej ryby nie brakuje nawet rozwiązań z… czekoladą jako jednym z bardziej nietypowych składników.
Śledzie na słodko (z żurawinami, ale także jabłkami, rodzynkami, miodem) to interesujący pomysł na otworzenie się na nowe smaki, nieoczywiste połączenia i przesuwanie naszych kulinarnych granic. Może najbliższe święta Bożego Narodzenia będą odpowiednim momentem, żeby wypróbować ten przepis i zaskoczyć bliskich kulinarną nowinką?
Składniki
Składniki na śledzia na słodko z żurawiną
- 150 g Suszona żurawina
- 500 g Płat śledzia
- 0.5 Szklanka Ocet jabłkowy
- 1 sztuka Cebula
- 2 liście Liście laurowe
- 2 ziarna Ziele angielskie
- 4 sztuki Goździki
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 szklanki Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Suszone owoce żurawiny zalewamy w kubku wrzątkiem. Ostawiamy, żeby się porządnie namoczyły na około godzinę
- 2
Płaty filetów śledziowych myjemy i umieszczamy w misce ze świeżą wodą z kranu. Co kwadrans wymieniamy wodę w misce trzy razy, a później zostawiamy filety do wymoczenia na około dwie godziny. Ponieważ śledzie z żurawinami są przepisem na tę rybę serwowaną na słodko, musimy odjąć śledziom jak najwięcej słonego smaku.
- 3
Wyjmujemy filety i osuszamy je papierowym ręcznikiem, odciskając wodę. Filety kroimy na kawałki wielkości kęsów do jedzenia na raz.
- 4
Umieszczamy pocięte śledzie w misce, zalewamy octem jabłkowym, mieszamy i na kwadrans zostawiamy do nasiąknięcia.
- 5
Obieramy cebulę i kroimy ją na połowę, a następnie na cienkie piórka, a te ponownie na pół. Tak przygotowaną cebulę umieszczamy na sitku, zagotowujemy wodę w czajniku i przelewamy ją wrzątkiem i pozwalamy wodzie ściec.
- 6
Nadmiar octu z miski ze śledziami wylewamy. Śledzie układamy w dużym słoju albo w szklanej misce, która ma pokrywkę. Zaczynamy od warstwy śledzi, później kładziemy warstwę cebuli i żurawin każdą pełną liczbę warstw przekładając także przyprawami i polewając olejem.
- 7
Śledzie na słodko z żurawinami warto przygotować z większym wyprzedzeniem czasowym – po przygotowaniu słoika śledzie powinny trafić na dwa dnia do lodówki – po upłynięciu tego czasu będą najsmaczniejsze. Jeśli panujemy śledzia na słodko zaserwować w Wigilię Bożego Narodzenia lub w w pozostałe dwa dni świąt, warto dać sobie margines na ten przepis.
Przeczytaj także:
Śledzie na słodko z żurawiną – jak smakują?
Śledzie mogą mieć bardzo różny smak – wszystko zależy od tego, jak przygotujemy (zamarynujemy) mięso tej superzdrowej ryby. Pierwszym krokiem w osiągnięciu zmierzonego efektu jest kupienie płatów śledzi z beczki w słonej zalewie. Śledzie można oczywiście kupić już w gotowej wersji, ale o wiele zdrowsze, smaczniejsze, efektowne i zdrowsze będą śledzie doprawione wedle przepisu we własnej kuchni.
Śledzie z zalewy są naturalnie bardzo słone. W przypadku sałatek śledziowych z ziemniakami czy innych połączeń o wytrawnym smaku sól w śledziu nie będzie aż tak wyczuwalna. Jeśli chcemy zrobić śledzie w wersji na słodko musimy odjąć słonego smaku. Śledzie z zalewy zawsze trzeba umyć i namoczyć – krócej lub dłużej – w zależności od przepisu. Zazwyczaj w wodzie lub w mleku śledzie powinny poleżeć około czterech godzin.
Śledzie dobrze wypadają w przepisach na słodko, ponieważ ich mięso jest sprężyste, jędrne i łatwo daje mu się nadać smak poprzez marynarę. Osoby, które nie są gotowe na śledzia w miodzie, czekoladzie czy rodzynkach, mogą zacząć łagodniej – od śledzia z sosie żurawinowym, ze śmietaną, słodką cebulą i jabłkami, a później przejść do śledzi po sułtańsku, z żurawinami czy z miodem.
Dlaczego warto jeść śledzie - także na słodko?
Śledzie to ryby, które są bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu. Jedzenie ryb zalecane jest przed lekarzy i dietetyków przynajmniej dwa razy w tygodniu. Żeby z przyjemnością i bez poczucia obowiązku sięgać po ryby i skłonić do ich jedzenia domowników warto sięgać po nowe przepisy, smaczne dania, próbować nowych połączeń, żeby stare za szybko się nie znudziły. Na przykład łososia można podać w sałatce, zawiniętego w tortillę, pieczonego ze szpinakiem.
Śledzie to ryby tłuste, które mają wiele bardzo zdrowych kwasów Omega-3, zawierają wiele witamin (D3, A, E, PP) i minerałów (żelazo, cynk, potas, jod, fosfor), które mają korzystny wpływ na serce, układ nerwowy i pracę mózgu (zwłaszcza koncentrację).
Nie wszyscy od pierwszego zjedzenia zakochują się w śledziach, czasami, żeby się do nich przekonać trzeba poszukać odpowiedniego, najbardziej pasującego smaku. Może to właśnie świąteczne śledzie na słodko z żurawiną przekonają do tego pomysłu wszystkich nieprzekonanych.