Śledzie na słodko z żurawinami – świąteczny przepis na sukces

Śledzie z żurawiną
Źródło: StockFood

Składniki

Składniki na śledzia na słodko z żurawiną

  • 150 g Suszona żurawina
  • 500 g Płat śledzia
  • 0.5 Szklanka Ocet jabłkowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 liście Liście laurowe
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 4 sztuki Goździki
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szklanki Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone owoce żurawiny zalewamy w kubku wrzątkiem. Ostawiamy, żeby się porządnie namoczyły na około godzinę

  2. 2

    Płaty filetów śledziowych myjemy i umieszczamy w misce ze świeżą wodą z kranu. Co kwadrans wymieniamy wodę w misce trzy razy, a później zostawiamy filety do wymoczenia na około dwie godziny. Ponieważ śledzie z żurawinami są przepisem na tę rybę serwowaną na słodko, musimy odjąć śledziom jak najwięcej słonego smaku.

  3. 3

    Wyjmujemy filety i osuszamy je papierowym ręcznikiem, odciskając wodę. Filety kroimy na kawałki wielkości kęsów do jedzenia na raz.

  4. 4

    Umieszczamy pocięte śledzie w misce, zalewamy octem jabłkowym, mieszamy i na kwadrans zostawiamy do nasiąknięcia.

  5. 5

    Obieramy cebulę i kroimy ją na połowę, a następnie na cienkie piórka, a te ponownie na pół. Tak przygotowaną cebulę umieszczamy na sitku, zagotowujemy wodę w czajniku i przelewamy ją wrzątkiem i pozwalamy wodzie ściec.

  6. 6

    Nadmiar octu z miski ze śledziami wylewamy. Śledzie układamy w dużym słoju albo w szklanej misce, która ma pokrywkę. Zaczynamy od warstwy śledzi, później kładziemy warstwę cebuli i żurawin każdą pełną liczbę warstw przekładając także przyprawami  i polewając olejem.

  7. 7

    Śledzie na słodko z żurawinami warto przygotować z większym wyprzedzeniem czasowym – po przygotowaniu słoika śledzie powinny trafić na dwa dnia do lodówki – po upłynięciu tego czasu będą najsmaczniejsze. Jeśli panujemy śledzia na słodko zaserwować w Wigilię Bożego Narodzenia lub w w pozostałe dwa dni świąt, warto dać sobie margines na ten przepis.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też