Dynia w occie z przepisu babci. Przysmak, którego trzeba spróbować

Dynia w occie
Źródło: GettyImages

Składniki

Dynia w occie

  • 1 szklanki Ocet spirytusowy 10%
  • 1 sztuka Dynia
  • 1 szklanki Cukier
  • 4 szklanek Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz zakrętki starannie wyparz. Uważaj, aby na wieczkach nie znalazły się żadne uszkodzenia, ani ślady rdzy.

  2. 2

    Dynię starannie umyj i pokrój na kilka mniejszych kawałków, a następnie z każdej części usuń skórę oraz gniazda nasienne wraz z miąższem. Tak przygotowane kawałki dyni umieść w wyparzonych słoiczkach.

  3. 3

    Zagotuj wodę wraz z dodatkiem cukru i octu. Gdy marynata zacznie wrzeć, zalej nią dynię i bez zbędnego zwlekania zakręć szczelnie słoiki.

  4. 4

    Pojemniczki z dynią w occie odwróć do góry dnem i przykryj je grubym kocem. Tak przygotowane słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia, przynajmniej na 8 godzin.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też