Najlepsze ciasto jogurtowe z jabłkami. Prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto jogurtowe z jabłkami ma to do siebie, że jest niezwykle smaczne, idealnie słodkie i wspaniale wilgotne. Je się je z ogromną przyjemnością i naprawdę trudno będzie poprzestać na jednym kawałku. Taki wypiek daje także gwarancję, że przychylnym okiem spojrzą na nie także dzieci – zwłaszcza, jeśli ciasto dodatkowo udekorujemy polewą krówkową.
Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanki Jogurt naturalny
- 0.5 Szklanka Olej roślinny
- 2 sztuki Jajko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1.5 łyżeczka Cynamon
- 1 sztuka Jabłko
Skladniki na cynamonowy topping
- 1 łyżka Masło
- 50 g Cukier
- 1 łyżeczka Cynamon
Składniki na polewę krówkową
- 6 sztuk Cukierki krówki
- 0.25 Szklanka Mleko
Przygotowanie
- 1
W jednej misce umieszczamy płynne składniki, które wszystkie bez wyjątku powinny mieć idealnie pokojową temperaturę: jogurt, jajka i olej. Mieszamy je razem do uzyskania jednolitej substancji.
- 2
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i cierpliwie czekamy aż się nagrzeje.
- 3
Do drugiej miski trafiają wyłącznie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier i soda oczyszczona. Mieszamy je do całkowitego połączenia.
- 4
Mieszaninę dzielimy na dwie równe porcje, umieszczając je w dwóch osobnych, tej samej wielkości miskach. Do jednej z misek z gotowym miksem dodajemy starty cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- 5
Do obu misek po równo dodajemy składniki z miski z masą mokrą i łagodnymi ruchami mieszamy.
- 6
Obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak oczyszczone owoce kroimy na cząstki o kształcie małej kostki.
- 7
Przygotowane ciasto wlewamy (ale ważne jest, jak) do keksówki o rozmiarze 25 na 11 cm, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na przemian kładziemy łyżką ciasto jasne i to z dodatkiem cynamonu, co jakiś czas posypując jabłkami.
- 8
Czas na przygotowanie cynamonowej warstwy, która przyjmie formę kruchej skorupki. Masło – jak w przepisie na kruszonkę - ucieramy palcami z cukrem i cynamonem i układamy na cieście jogurtowym z jabłkami na samym wierzchu.
- 9
Forma ląduje w nagrzanym wcześniej piekarniku na około 40 minut. To, czy ciasto się upiekło, sprawdzamy za pomocą suchego patyczka – jeśli patyczek wbity w ciasto wyciągniemy suchy, ciasto jest zdecydowanie gotowe i upieczone, jeśli zostanie na nim rozmazane, surowe ciasto, proces wypiekania nie jest ukończony i musimy odczekać kolejne pięć minut.
- 10
Ciasto jogurtowe z jabłkami możemy dodatkowo ozdobić po upieczeniu masą krówkową, której wykonanie jest bardzo proste. Krówki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka z mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszając, rozpuszczamy je. Po wystudzeniu polewamy masą krówkową ciasto.
Przeczytaj także:
Ciasto jogurtowe z jabłkami jest bardzo proste w przygotowaniu, z łatwością poradzi więc sobie z nim także kulinarny debiutant, czy osoba, która do tej pory ma na swoim koncie niewiele udanych wypieków czy innych dań.
Co jest ważne przy pieczeniu ciasta jogurtowego z jabłkami?
Ciasto jogurtowe powinno wyjść puszyste, ale razem wilgotne, ale koniecznie w wersji mającej swój niepowtarzalny smak. Doświadczeni cukiernicy mówią, że żeby ciasto okazało się sukcesem, należy skorzystać z odpowiednich składników. Są tacy, którzy twierdzą, że w przypadku ciasta jogurtowego ważna jest mąka (i podają konkretnie - tortową typ 450 jaki najlepszą). Podobno ciasto wychodzi z niej idealne w smaku, a na dodatek długo utrzymuje świeżość. Smaki i oczekiwania mogą się jednak różnić, dlatego do własnego ideału dobrze dochodzić metodą prób i błędów.
Jakie jabłka do ciasta jogurtowego z jabłkami?
Czy chcecie upiec crumble z jabłkami, klasyczną szarlotkę czy ciasto jogurtowe z jabłkami, bardzo ważny jest wybór odpowiednich jabłek. Tutaj wszyscy są zgodni, że najlepiej zapiekać jabłka starych odmian, takich jak reneta, ligol, papierówka czy antonówka. Jabłka mogą być nawet nieco twardawe – w pieczeniu i tak zmiękną. W razie braku jabłek pod ręką, można skorzystać z donowych przetworów ze spożarni lub sięgnąć po kupne, gotowe jabłka w słoiku.
Jaki podawać i kiedy serwować ciasto jogurtowe z jabłkami?
Przy podawaniu ciasta jogurtowego z jabłkami, można zaszaleć z dodatkami. Do tego typu wypieku doskonale paskuje cukier puder, ale także gałka lodów waniliowych, dekoracja z bitej śmietany, mała kiść czerwonej porzeczki, a także dwa listki mięty.
Ciasto jogurtowe z jabłkami jest na tyle zwarte, że śmiało można je zapakować dziecku do szkoły czy zabrać do pracy i zjeść jako drugie śniadanie do filiżanki kawy czy herbaty.