Najlepsze ciasto jogurtowe z jabłkami. Prawdziwe niebo w gębie!

Ciasto jogurtowe z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 szklanki Jogurt naturalny
  • 0.5 Szklanka Olej roślinny
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1.5 łyżeczka Cynamon
  • 1 sztuka Jabłko

Skladniki na cynamonowy topping

  • 1 łyżka Masło
  • 50 g Cukier
  • 1 łyżeczka Cynamon

Składniki na polewę krówkową

  • 6 sztuk Cukierki krówki
  • 0.25 Szklanka Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    W jednej misce umieszczamy płynne składniki, które wszystkie bez wyjątku powinny mieć idealnie pokojową temperaturę: jogurt, jajka i olej. Mieszamy je razem do uzyskania jednolitej substancji.

  2. 2

    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i cierpliwie czekamy aż się nagrzeje.

  3. 3

    Do drugiej miski trafiają wyłącznie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier i soda oczyszczona. Mieszamy je do całkowitego połączenia.

  4. 4

    Mieszaninę dzielimy na dwie równe porcje, umieszczając je w dwóch osobnych, tej samej wielkości miskach. Do jednej z misek z gotowym miksem dodajemy starty cynamon i całość dokładnie mieszamy.

  5. 5

    Do obu misek po równo dodajemy składniki z miski z masą mokrą i łagodnymi ruchami mieszamy.

  6. 6

    Obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak oczyszczone owoce kroimy na cząstki o kształcie małej kostki.

  7. 7

    Przygotowane ciasto wlewamy (ale ważne jest, jak) do keksówki o rozmiarze 25 na 11 cm, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na przemian kładziemy łyżką ciasto jasne i to z dodatkiem cynamonu, co jakiś czas posypując jabłkami.

  8. 8

    Czas na przygotowanie cynamonowej warstwy, która przyjmie formę kruchej skorupki. Masło – jak w przepisie na kruszonkę - ucieramy palcami z cukrem i cynamonem i układamy na cieście jogurtowym z jabłkami na samym wierzchu.

  9. 9

    Forma ląduje w nagrzanym wcześniej piekarniku na około 40 minut. To, czy ciasto się upiekło, sprawdzamy za pomocą suchego patyczka – jeśli patyczek wbity w ciasto wyciągniemy suchy, ciasto jest zdecydowanie gotowe i upieczone, jeśli zostanie na nim rozmazane, surowe ciasto, proces wypiekania nie jest ukończony i musimy odczekać kolejne pięć minut.

  10. 10

    Ciasto jogurtowe z jabłkami możemy dodatkowo ozdobić po upieczeniu masą krówkową, której wykonanie jest bardzo proste. Krówki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka z mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszając, rozpuszczamy je. Po wystudzeniu polewamy masą krówkową ciasto.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też