Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego – szybkie i proste
Ciasto francuskie smakuje doskonale w połączeniu z wytrawnymi dodatkami – szynką i serem. Ślimaczki to z kolei kształt, który sprawia, że wypieki świetnie się prezentują jako przekąska na stole podczas przyjęcia. To danie, które można przygotować z myślą o spotkaniu towarzyskim, zbiórkowej imprezie, sylwestrze czy innej okazji, podczas której jest przewidziane jedzenie, picie i dobra zabawa.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem można serować od razu po upieczeniu, można je także jeść na zimno lub w wersji odgrzanej w piekarniku.
Składniki
składniki na ciasto
- 1 sztuka Ciasto francuskie
- 1 łyżka Przecier pomidorowy
- 1 łyżka sos czosnkowy
- 1 szczypta Oregano
- 6 plastrów Szynka
- 6 plastrów Ser żółty - plastry
Przygotowanie
- 1
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym (opcja dla wielbicieli bardziej gładkich i słodkich sosów dopuszcza użycie ketchupu).
- 2
Jeśli chcemy dodać więcej składników to w tym momencie możemy dodatkowo położyć na cieście: małe kawałki czerwonej czy zielonej papryki, ziarna kukurydzy konserwowej, małe pomidorki czy liście szpinaku.
- 3
Ciasto równomiernie i delikatnie rolujemy do środka i zaklejamy końcówkę (możemy wewnętrzny brzeg posmarować w tym celu wodą i zakleić.
- 4
Tak przygotowany rulon tniemy ostrym nożem na równe części – powinno ich wyjść około 12.
- 5
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i pieczemy póki ślimaczki się nie zarumienią, czyli około 20 minut.
Przeczytaj także:
Jakie jest ciasto francuskie na wytrawne ślimaczki?
Najbardziej charakterystyczną cechą ciasta francuskiego jest duża zawartość tłuszczu, bo do przygotowania ciasta francuskiego w domu należy użyć połowy kostki masła.
Ciasto francuskie jest tak popularne, a na dodatek doskonale daje się przechowywać w zamrażarce lub lodówce, że bez problemu można dostać jego szeroki wybór różnych producentów w dużych i mniejszych sklepach spożywczych. Kupno gotowego półproduktu sprawia, że pieczenie ciasta francuskiego okazuje się dziecinnie proste, a całą inwencję twórczą można wykorzystać na stworzenie ciekawego farszu czy połączeń smaków. Ciasto francuskie jest także na tyle uniwersalne, że wybornie smakuje w wersji słodkiej – z owocami, dżemem, czekoladą, wypełnione kremem czy budyniem, co serwowane na wytrawnie – z warzywami a także wędlinami i mięsem.
Na co – oprócz ślimaczków – nadaje się ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to nie tylko urocze malutkie ciasteczka z malinami czy wytrawna przekąska nazywana „parówką w szlafroku”. To także danie bardziej skomplikowane i wykwintne, które zrobią ogromne wrażenie serwowane w czasie niedzielnego obiadu czy uroczystej okazji w gronie znajomych. Małe przekąski upieczone w cieście francuskim (jak poduszeczki, paluchy, półksiężyce, rożki, ślimaczki) odpowiednio małe, nadadzą się jako tzw. finger food – jedzenie serwowane na stojącym przyjęciu ze szwedzkim stołem.
Jakie inne dania będą odpowiednie przygotowane z ciastem francuskim?
Wracając jednak do dań wykwintnych. Ciasto francuskie pomoże w wyczarowaniu rodzaju kulebiaka – z polędwicą, szynką czy łososiem w środku. Z ciasta francuskiego można także zrobić wytrawne tarty (to co się znajdzie jako wypełnienie to kwestia gustu i smaku – mogą to być różne warzywa, ryby i mięsa). Ciasto francuskie z farszem zamieni się w paszteciki, które będzie można śmiało podawać do klarownych zup typu barszcz czy zupa grzybowa. Kto lubi eksperymentować w kuchni, ten pewnie z chęcią przetestuje placek leczo (leczo stanowi farsz placka) a także zapiekankę, przypominającą amerykańskie wypieki typu pie. Nie zapominajmy także o poduszeczkach w stylu empanadas, które można zabrać w podróż lub do pracy i szkoły jako drugie śniadanie.