Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego – szybkie i proste

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

składniki na ciasto

  • 1 sztuka Ciasto francuskie
  • 1 łyżka Przecier pomidorowy
  • 1 łyżka sos czosnkowy
  • 1 szczypta Oregano
  • 6 plastrów Szynka
  • 6 plastrów Ser żółty - plastry

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym (opcja dla wielbicieli bardziej gładkich i słodkich sosów dopuszcza użycie ketchupu).

  2. 2

    Jeśli chcemy dodać więcej składników to w tym momencie możemy dodatkowo położyć na cieście: małe kawałki czerwonej czy zielonej papryki, ziarna kukurydzy konserwowej, małe pomidorki czy liście szpinaku.

  3. 3

    Ciasto równomiernie i delikatnie rolujemy do środka i zaklejamy końcówkę (możemy wewnętrzny brzeg posmarować w tym celu wodą i zakleić.

  4. 4

    Tak przygotowany rulon tniemy ostrym nożem na równe części – powinno ich wyjść około 12.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i pieczemy póki ślimaczki się nie zarumienią, czyli około 20 minut.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też