Ciastka świąteczne — smakołyk, którego nie może zabraknąć na Twoim stole
Ciastka świąteczne to coś, bez czego żaden miłośnik słodkości nie może wyobrazić sobie odświętnego, suto zastawionego stołu. W wielu domach ich pieczenie należy już do tradycji. Nic w tym dziwnego — przepis na ciasteczka świąteczne nie jest skomplikowany, a w ich szykowanie można zaangażować wszystkich domowników. Poznaj najlepszy przepis na ciasteczka na święta i zaskocz najbliższych rewelacyjnym deserem.
Składniki
Ciastka świąteczne
- 250 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 Jajko
- 0.5 Szklanka Wiórki kokosowe
- 130 g Masło
Dodatkowo
- Dżem malinowy
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Wyciągnij z lodówki masło oraz jajko. Masło podziel na mniejsze kawałki i pozostaw je na kuchennym blacie, by delikatnie się ociepliło.
- 2
Do młynka do kawy wsyp wiórki kokosowe i zmiel je tak, aby powstał z nich proszek.
- 3
W jednym naczyniu połącz suche składniki, tj. proszek do pieczenia, mąkę pszenną, proszek ze zmielonych wiórków kokosowych oraz cukier wanilinowy.
- 4
Do drugiego naczynia włóż kawałki masła oraz cukier. Miksuj składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Po +/- 7 minutach do miski wbij jajko i kontynuuj miksowanie — tym razem wystarczą 2-3 minuty.
- 5
Do masy dodaj suche składniki i starannie wszystko wymieszaj. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, umieść naczynie w lodówce i pozostaw w chłodzie na ok. 60 minut.
- 6
Po godzinie wyciągnij masę z lodówki i pokrój ją na 3 kawałki. Rozwałkuj jeden z nich na dość cienki placek, po czym zacznij wykrawać jednakowe okręgi. Finalnie z całego ciasta powinno wyjść 40 małych placuszków. Wszystkie ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- 7
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
- 8
Z 1/2 przygotowanych okręgów wytnij dowolny kształt, np. serduszka lub gwiazdki. Ułóż je razem z pozostałymi ciasteczkami i umieść w nagrzanym piekarniku, na 15 minut. Pozostałe fragmenty ciasta złóż w jedną kulę i wykorzystaj do przygotowania kolejnej tury ciastek świątecznych.
- 9
Po kwadransie pieczenia na ciasteczka bez wyciętych kształtów nałóż dżem malinowy. Następnie nakryj je częścią z “okienkiem” i posyp warstwą cukru pudru. Aby nie ciastka świąteczne wyglądały apetycznie, najpierw polecamy oprószyć cukrem ciastko z wyciętym kształtem, a dopiero po tym połączyć obydwie części, ostrożnie dociskając je do siebie.
Zobacz także:
Ciastka świąteczne skradną serca każdego entuzjasty domowych wypieków. Przepis na nie został skrupulatnie przemyślany — kruche, delikatnie kokosowe ciasto, przełożone malinowym wyrobem, a całość zwieńczona odrobiną cukru pudru to specjał, którego nie można sobie odmówić. Smakują rewelacyjnie, podane do kawy bądź ulubionej herbaty, a na świątecznym stole prezentują się niezwykle apetycznie. Te ciasteczka na wigilię odznacza charakterystyczny wygląd. Każda sztuka posiada okienko, przez które przebija się zastosowane w przepisie nadzienie z dżemu malinowego.
Świąteczne ciastka doskonale nadają się ponadto jako podarunek dla rodziny i przyjaciół. Nic nie równa się własnoręcznie wykonanym prezentom, zwłaszcza jeśli są one dawane od serca. Wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko i przewiązać wstążką, a atrakcyjna niespodzianka dla ukochanej osoby gotowa!
Zobacz także: Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady — pieguski
Ciasteczka na święta — przepis
Przygotowanie ciastek na święta wcale nie musi być trudne czy czasochłonne. Potwierdzeniem jest poniższy przepis, dzięki któremu pieczenie tych rewelacyjnych słodkości wpisze się w domową tradycję. Od dziś ciasteczka na wigilię wcale nie muszą przybierać formy pierniczków czy korzennych przekąsek. Delikatne ciastka świąteczne z dżemem malinowym skradły już serca niejednego fana klasycznych przekąsek. Gwarantujemy, że ich przygotowanie nie pójdzie na marne, a jedna upieczona porcja może skończyć się szybciej, niż się tego spodziewasz.