Ciastka świąteczne — smakołyk, którego nie może zabraknąć na Twoim stole

Ciastka świąteczne
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka świąteczne

  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 Jajko
  • 0.5 Szklanka Wiórki kokosowe
  • 130 g Masło

Dodatkowo

  • Dżem malinowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Wyciągnij z lodówki masło oraz jajko. Masło podziel na mniejsze kawałki i pozostaw je na kuchennym blacie, by delikatnie się ociepliło.

  2. 2

    Do młynka do kawy wsyp wiórki kokosowe i zmiel je tak, aby powstał z nich proszek. 

  3. 3

    W jednym naczyniu połącz suche składniki, tj. proszek do pieczenia, mąkę pszenną, proszek ze zmielonych wiórków kokosowych oraz cukier wanilinowy.

  4. 4

    Do drugiego naczynia włóż kawałki masła oraz cukier. Miksuj składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Po +/- 7 minutach do miski wbij jajko i kontynuuj miksowanie — tym razem wystarczą 2-3 minuty. 

  5. 5

    Do masy dodaj suche składniki i starannie wszystko wymieszaj. Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, umieść naczynie w lodówce i pozostaw w chłodzie na ok. 60 minut.

  6. 6

    Po godzinie wyciągnij masę z lodówki i pokrój ją na 3 kawałki. Rozwałkuj jeden z nich na dość cienki placek, po czym zacznij wykrawać jednakowe okręgi. Finalnie z całego ciasta powinno wyjść 40 małych placuszków. Wszystkie ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.

  8. 8

    Z 1/2 przygotowanych okręgów wytnij dowolny kształt, np. serduszka lub gwiazdki. Ułóż je razem z pozostałymi ciasteczkami i umieść w nagrzanym piekarniku, na 15 minut. Pozostałe fragmenty ciasta złóż w jedną kulę i wykorzystaj do przygotowania kolejnej tury ciastek świątecznych.  

  9. 9

    Po kwadransie pieczenia na ciasteczka bez wyciętych kształtów nałóż dżem malinowy. Następnie nakryj je częścią z “okienkiem” i posyp warstwą cukru pudru. Aby nie ciastka świąteczne wyglądały apetycznie, najpierw polecamy oprószyć cukrem ciastko z wyciętym kształtem, a dopiero po tym połączyć obydwie części, ostrożnie dociskając je do siebie. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też