Wyśmienita rolada serowa z kurczakiem — przekąska na wiele okazji

Rolada serowa z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Rolada serowa z kurczakiem

  • 4 sztuki Filet z kurczaka
  • 300 g Ser żółty
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Szklanka Majonez
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 3 Jajko
  • 3 szczypty Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie umieść go w dużej misce i dodaj majonez, jajka oraz 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i przełóż na blachę o wymiarach 25 × 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto serowe piecz w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku — wystarczy poświęcić na to 20 minut.

  2. 2

    Starannie oczyszczone filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż na 2 kawałki i rozbij tłuczkiem na cieńsze płaty, a następnie oprósz je delikatnie solą i czarnym pieprzem mielonym.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

  4. 4

    Nagrzej patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego, a kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj na niego cebulę. Smaż do momentu zeszklenia przez ok. 5 minut. Po wskazanym czasie na patelnię dodaj pokrojone pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje i nabiorą one rumianego koloru, ściągnij patelnię z palnika i odstaw na bok do przestygnięcia.

  5. 5

    Na wystudzone ciasto serowo układaj kawałki filetów z piersi kurczaka, tak aby przykryły jego całą powierzchnię. Następnie ułóż podsmażone pieczarki i całość delikatnie zwiń wzdłuż dłuższego brzegu.

  6. 6

    Roladę serową z kurczakiem piecz w nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnij przekąskę i pozostaw do ostudzenia. Roladę serową z kurczakiem najlepiej podawać pokrojoną w plastry mierzące ok. 3 cm.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też