Sok z mięty postawi Cię na nogi. Łagodzi kaszel i poprawia trawienie

Sok z mięty
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z mięty

  • 2 litry Woda
  • 30 gałązek Mięta
  • 2 szklanek Cukier
  • 1 sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Gałązki mięty opłucz pod delikatnym strumieniem bieżącej wody, a następnie połóż je na ręczniku papierowym w celu osuszenia. 

  2. 2

    Cytrynę sparz, przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok. Możesz zrobić to ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. 

  3. 3

    Wodę wlej do garnka i zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij naczynie z palnika, wsyp do niego cukier i dodaj sok z cytryny. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. 

  4. 4

    Do syropu cukrowego dodaj gałązki mięty i przykryj garnek. Pozostaw naczynie w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godziny. 

  5. 5

    Po tym czasie przecedź płyn przez sitko, a powstały sok z mięty raz jeszcze zagotuj. 

  6. 6

    Gdy sok z mięty zacznie wrzeć, przelej go niezwłocznie do wyparzonych słoików, a następnie szczelnie zamknij. 

  7. 7

    W garnku o dużej średnicy na dnie umieść ściereczkę kuchenną, a następnie włóż do niego słoiki, tak, aby się ze sobą nie stykały. Nalej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików i od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyciągnij sok z mięty z garnka i połóż go dnem do góry na desce lub ściereczce.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też