Zupa cebulowa krem — francuski specjał, który skradnie Twoje serce

Zupa cebulowa krem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa cebulowa krem

  • 5 sztuk Cebula
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek

Przyprawy

  • 1 łyżka Tymianek
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta Czosnek granulowany

Dodatkowo

  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i posiekaj ją w piórka. Następnie obierz marchewkę oraz ziemniaki i pokrój warzywa nie ma znaczenia, w jaki sposób, ponieważ na końcu wszystkie składniki zostaną zblendowane.

  2. 2

    Do garnka wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Następnie wrzuć na nią posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  3. 3

    Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone ziemniaki oraz marchewki, zalej wywarem drobiowym, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości (potraw to 25-30 minut).

  4. 4

    Po ugotowaniu zupy zblenduj ją dokładnie na gładki krem. Posmakuj, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw całość do smaku.

  5. 5

    Zupę cebulową krem można serwować z różnymi dodatkami, np. podsmażonymi plastrami boczku, startym serem żółtym czy z samodzielnie przygotowanymi grzankami. Dla tych, którzy poszukują szybszej wersji posiłku, zupę cebulową krem można podać  z groszkiem ptysiowym. Urozmaiceniem dania może okazać się ponadto posypanie wierzchu zupy zielonym szczypiorkiem, który doda jej aromatu.

     

    Wypróbuj także przepis na zupę krem z ciecierzycy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też