Zupa cebulowa krem — francuski specjał, który skradnie Twoje serce
Zupa cebulowa krem jest prostą i pyszną propozycją na szybki obiad. Danie to przybyło do nas prosto z Francji i zachwyca smakiem każdego, kto ceni dobrą kuchnię. Bazą aromatycznego kremu jest wywar, natomiast głównym składnikiem, smażona cebula. Kompozycja ta w połączeniu z dodatkami, takimi jak grzanki czy groszek ptysiowy sprawia, że zupa krem cebulowa staje się idealną alternatywą dla klasycznych obiadów, goszczących na stołach w wielu domach.
Składniki
Zupa cebulowa krem
- 5 sztuk Cebula
- 2 sztuki Ziemniaki
- 2 sztuki Marchew
- 1 litr Bulion drobiowy
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
Przyprawy
- 1 łyżka Tymianek
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 szczypta Czosnek granulowany
Dodatkowo
- Groszek ptysiowy
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę i posiekaj ją w piórka. Następnie obierz marchewkę oraz ziemniaki i pokrój warzywa — nie ma znaczenia, w jaki sposób, ponieważ na końcu wszystkie składniki zostaną zblendowane.
- 2
Do garnka wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Następnie wrzuć na nią posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- 3
Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone ziemniaki oraz marchewki, zalej wywarem drobiowym, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości (potraw to 25-30 minut).
- 4
Po ugotowaniu zupy zblenduj ją dokładnie na gładki krem. Posmakuj, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw całość do smaku.
- 5
Zupę cebulową krem można serwować z różnymi dodatkami, np. podsmażonymi plastrami boczku, startym serem żółtym czy z samodzielnie przygotowanymi grzankami. Dla tych, którzy poszukują szybszej wersji posiłku, zupę cebulową krem można podać z groszkiem ptysiowym. Urozmaiceniem dania może okazać się ponadto posypanie wierzchu zupy zielonym szczypiorkiem, który doda jej aromatu.
Wypróbuj także przepis na zupę krem z ciecierzycy.
Zupy stanowią nieodłączny element codziennych jadłospisów większości z nas. Uważa się je za najstarsze danie spożywane przez człowieka. Pojawiły się już w czasach prehistorycznych, a gotowane były w kamieniach lub muszlach. Nie da się ukryć, że szybko zdobyły swoją popularność dzięki prostocie przygotowania. Zupy krem natomiast zawdzięczamy kuchni francuskiej — obecnie dzięki połączeniu warzyw i aromatycznego bulionu w szybki sposób możemy otrzymać wspaniałe i sycące dania, idealne na obiad czy lekką kolację. Jednym z pomysłów na perfekcyjną zupę jest przepis na zupę cebulową krem. Ten rodzaj dania jest szczególnie uwielbiany przez smakoszy poszukujących pomysłu na szybki, pożywny, ale i sycący obiad. Dodatkowym atutem posiłku jest to, że posiada ona niewiele kalorii, co docenią zwłaszcza osoby stosujące dietę redukcyjną.
Zupa cebulowa krem — idealny, lekki i aromatyczny posiłek
W internecie znaleźć można wiele przepisów na zupę cebulową krem, która podbija serca nawet tych nieprzepadających za pierwszymi daniami. Przepis, który znajduje się poniżej, jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego nie wymaga poświęcenia ogromu czasu.
Do przyrządzenia zupy cebulowej krem potrzebnych jest tylko kilka składników, podstawowe przyprawy i dodatki, w zależności od indywidualnych preferencji. Zupa cebulowa krem z tego przepisu jest lekka, niezwykle aromatyczna, ale także rozgrzewająca. Z produktów dostępnych w każdym sklepie stworzyć można naprawdę pyszne danie, które z powodzeniem można podać zaproszonym gościom, czy zaserwować podczas rodzinnego posiłku.
Jakie dodatki podawać do zupy cebulowej krem?
Kremowa konsystencja tej francuskiej receptury doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Najpopularniejszym połączeniem jest bez dwóch zdań podaniem jej z grzankami. Można zakupić je gotowe, bądź przygotować samodzielnie. Aby je zrobić, wystarczy jedynie pokroić wybrane pieczywo w niedużą kostkę, połączyć z oliwą z oliwek, oprószyć solą i czosnkiem granulowanym, a następnie podsmażyć na patelni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć się w gotowy produkt — to rozwiązanie, które znacznie skróci czas przygotowania posiłku.
Zupę cebulową krem warto serwować również z kawałkiem świeżego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Wyjątkowo smakuje ponadto z plastrami smażonego bekonu, które dodadzą zupie zupełnie innego wydźwięku kulinarnego.