Botwinka — najlepszy przepis na nowalijkową zupę

Zupa botwinka
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa botwinka

  • 2 pęczki Botwinka
  • 350 g Młode ziemniaki
  • 3 sztuki Młode marchewki
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 10 g Mąka pszenna
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 100 ml Śmietana 30%
  • 20 g Masło klarowane
  • 1 pęczek Koperek
  • 3 ząbki Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki, marchew, botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj pod zimną wodą w zlewie. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj. Następnie marchewkę pokrój w cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę.

  2. 2

    W garnku rozgrzej masło klarowane, po czym dodaj na nie pokrojoną marchewkę i ziemniaki oraz ząbki czosnku. Smaż je przez ok. 10 minut.

  3. 3

    Liście oraz łodygi botwiny pokrój w mniejsze kawałki, natomiast buraczki obierz i pokrój w plasterki. Tak przygotowaną botwinę dodaj do garnka.

  4. 4

    Warzywa zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

  5. 5

    Po tym czasie dodaj sok z cytryny, sól, cukier i pieprz.

  6. 6

    Śmietankę wymieszaj z mąką i wlej do zupy, zagotuj, a na koniec dodaj posiekany koperek.

  7. 7

    Botwinkę nakładaj na talerze. Zupa doskonale smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Może zainteresować Cię także przepis na barszcz ukraiński.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też