Dżem z borówki amerykańskiej zachwyci Cię swoim smakiem. Przepis jest prosty
Dżem z borówki amerykańskiej to przetwór, który warto mieć w swojej spiżarni. Jest niezwykle smaczny i pełen witamin, niezbędnych dla organizmu w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o złapanie sezonowego przeziębienia. Przygotowanie dżemu z borówek to ponadto sposób na zamknięcie ulubionych owoców w słoiku i cieszenie się ich wspaniałym smakiem, bez względu na porę roku. Zobacz, jak zrobić domowy dżem z borówki amerykańskiej, który stanie się ulubionym wyrobem wszystkich domowników.
Składniki
Dżem z borówki amerykańskiej
- 2 kg Borówki amerykańskie
- 1 sztuka Limonka
- 400 g Cukier trzcinowy
Przygotowanie
- 1
Umyj owoce i oderwij ogonki. Następnie przełóż je do garnka, dodaj cukier trzcinowy (możesz zastąpić go cukrem białym) i starannie ugnieć składniki. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika, a kiedy owoce zaczną się gotować, zmniejsz płomień i wymieszaj zawartość garnka.
- 2
Po 35 minutach gotowania borówek z cukrem do garnka wyciśnij sok z niedużej limonki i zetrzyj z niej skórkę. Całość wymieszaj i gotuj nie dłużej niż 3 minuty. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu nieco gęstszego dżemu borówkowego, musisz gotować go znacznie dłużej — nawet do 3 godzin. Innym, szybszym sposobem jest dodanie do przepisu cukru żelującego lub naturalnych pektyn, które można zakupić np. w internecie.
- 3
Przygotuj słoiczki na dżem z borówki amerykańskiej. Z podanych w przepisie składników powinno wyjść 2300 ml przetworu. Słoiczki starannie wyparz — muszą być czyste. Możesz również umieścić je na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C.
- 4
Do czystych, jeszcze ciepłych słoików przełóż dżem borówkowy. W każdy pozostaw przynajmniej 1 cm luzu, szczelnie zakręć i obróć wieczkiem do góry. Słoiczki z domowym przetworem pozostaw tak na ok. 10-15 minut, po czym odwróć do standardowej pozycji. Kiedy przestygną, zakrętka powinna się całkowicie zassać. To znak, że dżem z borówki amerykańskiej nie potrzebuje pasteryzacji. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem pasteryzacji przetworów, możesz zrobić to na dwojaki sposób: wekować słoiki w piekarniku, bądź w garnku z wrzącą wodą.
Może zainteresować Cię również przepis na słodki dżem z malin.
Borówki amerykańskie to smakowite owoce jagodowe, które lubiane są za smak, ale i łatwość spożywania. Można jeść je zarówno w wersji surowej, sporządzając pyszne wypieki, jak i przetwarzając na domowe wyroby, takie jak dżem borówkowy. Owoce te owiane są dobrą sławą — zawierają wiele cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które razem wykazują działanie wspierające odporność, działanie układu pokarmowego, prawidłowe krążenie krwi, opóźniające starzenie się organizmu, a nawet zapobieganie chorobom nowotworowym.
Do przygotowania dżemu z borówki amerykańskiej można wykorzystać również zwykłe jagody. Czas całej procedury zajmuje jedynie godzinę — warto ją poświęcić, by domowa spiżarka lub piwniczka zapełniła się słoikami pełnymi smakowitego i zdrowego dżemu z borówki amerykańskiej.
Do czego można wykorzystać dżem borówkowy?
Konsystencja przetworu zrobionego z poniższego przepisu na dżem z borówki amerykańskiej zbliżona jest do typowej frużeliny, dlatego doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie smaku śniadaniowej owsianki, naleśników bądź kaszy manny. Można ją także stosować jako tradycyjne smarowidło na kanapki i chrupkie pieczywo, bądź dodać do jogurtu naturalnego.
Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?
Procedura przygotowania dżemu z borówki amerykańskiej jest bardzo prosta, a wykonanie przepisu opiera się na 3 składnikach. Zamiast cukru trzcinowego można wykorzystać zwykły cukier biały. Borówki amerykańskie mogą zostać zastąpione leśnymi jagodami. Chcąc nieco zagęścić strukturę dżemu borówkowego polecamy dodać do niego 30 g pektyny w proszku, bądź wykorzystać w przepisie cukier żelujący.