Dżem z borówki amerykańskiej zachwyci Cię swoim smakiem. Przepis jest prosty

Dżem z borówki amerykańskiej
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z borówki amerykańskiej

  • 2 kg Borówki amerykańskie
  • 1 sztuka Limonka
  • 400 g Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj owoce i oderwij ogonki. Następnie przełóż je do garnka, dodaj cukier trzcinowy (możesz zastąpić go cukrem białym) i starannie ugnieć składniki. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika, a kiedy owoce zaczną się gotować, zmniejsz płomień i wymieszaj zawartość garnka.

  2. 2

    Po 35 minutach gotowania borówek z cukrem do garnka wyciśnij sok z niedużej limonki i zetrzyj z niej skórkę. Całość wymieszaj i gotuj nie dłużej niż 3 minuty. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu nieco gęstszego dżemu borówkowego, musisz gotować go znacznie dłużej — nawet do 3 godzin. Innym, szybszym sposobem jest dodanie do przepisu cukru żelującego lub naturalnych pektyn, które można zakupić np. w internecie.  

  3. 3

    Przygotuj słoiczki na dżem z borówki amerykańskiej. Z podanych w przepisie składników powinno wyjść 2300 ml przetworu. Słoiczki starannie wyparz — muszą być czyste. Możesz również umieścić je na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C.

  4. 4

    Do czystych, jeszcze ciepłych słoików przełóż dżem borówkowy. W każdy pozostaw przynajmniej 1 cm luzu, szczelnie zakręć i obróć wieczkiem do góry. Słoiczki z domowym przetworem pozostaw tak na ok. 10-15 minut, po czym odwróć do standardowej pozycji. Kiedy przestygną, zakrętka powinna się całkowicie zassać. To znak, że dżem z borówki amerykańskiej nie potrzebuje pasteryzacji. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem pasteryzacji przetworów, możesz zrobić to na dwojaki sposób: wekować słoiki w piekarniku, bądź w garnku z wrzącą wodą.

     

    Może zainteresować Cię również przepis na słodki dżem z malin. 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też