Tarta cytrynowa z bezą jak z cukierni!

Tarta cytrynowa z bezą
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Masło
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 szczypta Sól

Masa cytrynowa (lemon curd)

  • 5 sztuk Cytryna
  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 7 łyżek Cukier
  • 70 g Masło
  • 4 sztuki Żółtko jajka
  • 1 sztuka Jajko

Beza włoska

  • 170 g Cukier
  • 4 sztuki Białko jajka
  • 30 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Kruche ciasto: Mąkę przesiej na stolnice lub do dużej miski. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i dodaj jajko, żółtka oraz pokrojone w kostkę, zimne masło i smalec. 

    1. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Zrób w cieście dziurki np. widelcem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 12 minut. Wyjmij i wystudź.
  2. 2

    Lemon curd: Cytryny i pomarańczę umyj w zimnej wodzie. Przekrój na pół, wyciśnij sok i wlej go do rondelka. Dodaj cukier, masło i rozpuść. Jajko i żółtka roztrzep widelcem. Następnie porcjami dodaj do jajek trochę ciepłego płynu cytrynowego tak, aby jajka były letnie. Ciepłe jajka wlej do masy cytrynowej i podgrzewaj przez około 15 minut, ciągle mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę wyłóż na zimne ciasto. Tartę włóż do lodówki.

  3. 3

    Beza włoska: Białka w temperaturze pokojowej ubij ze szczyptą soli na sztywno. Porcjami dodaj połowę cukru i miksuj przez 5 minut. Wodę wlej do rondelka, dodaj resztę cukru. Gotuj do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Porcjami wlej do ubitego białka i zmiksuj. Bezę wyłóż delikatnie na masę cytrynową. Opal wierzch palnikiem. Tartę przechowuj w chłodnym miejscu. Zobacz przepis na tartę z borówkami i kremem budyniowym. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też