Burgery z grilla — przysmak na majówkę i nie tylko. Przygotuj smakowity fast food we własnym domu
Burgery z grilla to prawdziwy rarytas dla każdego miłośnika mięsnych specjałów. Są one proste w przygotowaniu i z pewnością sprostają oczekiwaniom nawet tych najbardziej wymagających koneserów. Burgery z grilla to świetne urozmaicenie wakacyjnych przyjęć organizowanych pod gołym niebem. Upieczone na ruszcie kotlety wołowe, podane wraz z ulubionymi dodatkami znikają z talerzy w mgnieniu oka. Wszyscy domownicy oraz zaproszeni goście na długo zapamiętają ten smakołyk.
Składniki
Burgery z grilla
- 4 sztuki Bułki do burgerów
- Ketchup
- 1 sztuka Cebula
- 500 g Wołowina
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 4 Liście Sałata
- 0.5 Sztuka Cebula czerwona
- 4 plastry Ser Cheddar
- 1 sztuka Pomidor
- Majonez
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Mięso wołowe umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i zmiel w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
- 2
Białą cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 3
W misce umieść mielone mięso wołowe, dodaj posiekaną cebulę i dopraw wołowinę solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Starannie wymieszaj podane składniki, a następnie uformuj z masy 4 burgery.
- 4
Kotlety układaj na rozgrzanym ruszcie i smaż je, obracając na drugą stronę po ok. 5 minutach grillowania.
- 5
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do burgerów z grilla. Bułki przekrój na połowę, ogórki kiszone oraz pomidora pokrój w plastry. Cebulę czerwoną obierz z łupin i pokrój w pióra.
- 6
Na dolnej części bułki rozsmaruj ketchup oraz majonez. Następnie połóż liść sałaty, mięso, plaster sera cheddar oraz pozostałe warzywa. Przykryj składniki drugą częścią bułki.
Burgery z grilla serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dla spektakularnej prezencji warto przed podaniem przebić burger długą wykałaczką.
Zobacz także:
Kiełbasa z rusztu, czy filet z kurczaka odejdą w niepamięć, gdy wypróbujesz nasz sprawdzony przepis na burgery z grilla. To niezawodny i atrakcyjny sposób na przerwanie monotonii i zapewnienie sobie oraz swoim najbliższym fantastycznych doznań smakowych. Niewątpliwym atutem charakteryzowanego specjału mięsnego jest jego uniwersalność. Z łatwością dopasujesz przepis na burgery z grilla do osobistych preferencji smakowych, a także zawartości szafek kuchennych. Przepis wpisuje się w coraz popularniejszy trend zero waste — dzięki niemu wykorzystasz zalegające w lodówce warzywa i inne komponenty, ratując żywność przed zmarnowaniem.
Jak przygotować burgery z grilla? Praktyczne porady i wskazówki
Burgery z grilla to danie, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Kluczową rolę odgrywa jakość wykorzystanego mięsa wołowego, która decyduje o smaku otrzymanej potrawy. Do wykonania tego specjału rekomendujemy wybrać łopatkę, antrykot, udziec bądź rostbef. Można zmielić mięso samodzielnie lub poprosić o wykonanie tej czynności personel sklepu. Zachęcamy, by burgery z grilla doprawić wyłącznie solą oraz pieprzem. Minimalistyczna mieszanka przypraw podkreśla delikatny smak dobrej jakości wołowiny.
Zobacz także: Nieoczywisty w smaku wegetariański burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki
Potrawę tę można wzbogacić w dowolne, lubiane dodatki. Jedynym ograniczeniem okazuje się własna kreatywność. Rewelacyjnie sprawdzi się ser halloumi, papryka, guacamole, czy rukola. Można stworzyć niezliczoną liczbę kombinacji, bazując na swoich ulubionych składnikach. W opisanej recepturze proponujemy wykonanie burgerów z grilla z serem cheddar, pomidorami, czerwoną cebulą, kiszonymi ogórkami, majonezem i ketchupem. Możliwości i kompozycji jest jednak bez liku! Dzięki temu przepis serwować można zawsze inaczej, zapobiegając monotonii w swojej kuchni.