Burgery z grilla — przysmak na majówkę i nie tylko. Przygotuj smakowity fast food we własnym domu

Burgery z grilla
Źródło: Shutterstock/Lukas Gojda

Składniki

Burgery z grilla

  • 4 sztuki Bułki do burgerów
  • Ketchup
  • 1 sztuka Cebula
  • 500 g Wołowina
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 4 Liście Sałata
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 4 plastry Ser Cheddar
  • 1 sztuka Pomidor
  • Majonez
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso wołowe umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i zmiel w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach. 

  2. 2

    Białą cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  3. 3

    W misce umieść mielone mięso wołowe, dodaj posiekaną cebulę i dopraw wołowinę solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Starannie wymieszaj podane składniki, a następnie uformuj z masy 4 burgery.

  4. 4

    Kotlety układaj na rozgrzanym ruszcie i smaż je, obracając na drugą stronę po ok. 5 minutach grillowania.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do burgerów z grilla. Bułki przekrój na połowę, ogórki kiszone oraz pomidora pokrój w plastry. Cebulę czerwoną obierz z łupin i pokrój w pióra.

  6. 6

    Na dolnej części bułki rozsmaruj ketchup oraz majonez. Następnie połóż liść sałaty, mięso, plaster sera cheddar oraz pozostałe warzywa. Przykryj składniki drugą częścią bułki.

     

    Burgery z grilla serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dla spektakularnej prezencji warto przed podaniem przebić burger długą wykałaczką.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też