Jajka wielkanocne, jakich jeszcze nie jadłeś. Przepis na deviled eggs zwali cię z nóg!

Deviled eggs
Źródło: Shutterstock/from my point of view

Składniki

Deviled eggs — faszerowane jajka po amerykańsku

  • 0.5 Szklanka Majonez
  • Sos sriracha
  • 2 łyżeczki Musztarda Dijon
  • 10 sztuk Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Ocet winny
  • Sól

Pikantna posypka

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 50 g Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj jajka na twardo. Następnie zalej je zimną wodą, a po kilku minutach obierz ze skorupek. Każdą sztukę podziel na połówkę, po czym ostrożnie wydrąż żółtka i umieść je do oddzielnego naczynia. 

  2. 2

    Do miski z żółtkami dodaj ocet winny, sos Sriracha, musztardę, majonez oraz czarny pieprz mielony i sól. Całość starannie wymieszaj, przykryj naczynie ściereczką i odłóż na bok. 

  3. 3

    W międzyczasie przystąp do wykonania posypki na deviled eggs. Aby ją przygotować, na patelnię dodaj oliwę z oliwek, a po chwili połącz ją z bułką tartą, czosnkiem granulowanym oraz dwoma rodzajami papryk mielonych. Podczas smażenia pamiętaj o częstym mieszaniu podanych składników — czynność ta zapobiegnie przypaleniu aromatycznej posypki. 

  4. 4

    Umyj natkę zielonej pietruszki i bardzo drobną ją posiekaj.

  5. 5

    Do wydrążonych białek nakładaj porcje przygotowanego farszu. Chcąc zadbać o estetyczny wygląd przekąski, polecamy posłużyć się specjalną szprycą bądź rękawem cukierniczym. Następnie na wierzch deviled eggs nałóż przyrządzoną posypkę i oprósz posiekaną natką pietruszki.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też