Zapiekana z cebulą biała kiełbasa na Wielkanoc — obowiązkowa pozycja na świątecznym stole!

Biała kiełbasa na Wielkanoc
Źródło: Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Składniki

Biała kiełbasa na Wielkanoc

  • 1 łyżka Suszony majeranek
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżki Ocet jabłkowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • Sól
  • 1 kg Biała kiełbasa
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 600 g Szalotka
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    W garnku umieść liście laurowe, ziele angielskie oraz białą kiełbasę. Zalej składniki wodą, a następnie dodaj szczyptę soli. Połóż garnek na palniku o średniej mocy. Gotuj białą kiełbasę przez 60 sekund, po czym ściągnij naczynie z kuchenki, przykryj je pokrywką i parz mięso przez 10 minut.

  3. 3

    W międzyczasie obierz cebule szalotki z łupin i pokrój je w piórka.

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego lub oleju rzepakowego. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż ją do chwili zeszklenia. Wsyp na patelnię majeranek, oregano oraz zioła prowansalskie i zmniejsz moc palnika na minimalną. Mieszaj komponenty przez ok. 5 minut, a następnie ściągnij naczynie z kuchenki.

  6. 6

    Podsmażoną cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie dodaj białą kiełbasę oraz wlej chochelkę wody, w której parzyło się mięso. Dopraw danie czarnym pieprzem mielonym i skrop odrobiną octu jabłkowego.

  7. 7

    Włóż naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz danie przez ok. 40 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, ściągnij pokrywkę naczynia i kontynuuj obróbkę termiczną przez następne 20 minut.

     

    Biała kiełbasa na Wielkanoc smakuje najlepiej w towarzystwie chrzanu i pieczywa na zakwasie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też