Cantuccini — włoskie ciasteczka migdałowe

Cantuccini — włoskie ciasteczka migdałowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mąka pszenna
  • 200 g Cukier puder
  • 1 szczypta Sól
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Anyż
  • 1 sztuka Skórka z cytryny
  • 70 g Masło
  • 3 Jajko
  • 100 ml Mleko
  • 200 g Migdały

Przygotowanie

  1. 1

    Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia.

  2. 2

    Dodaj startą skórkę z cytryny, zmiażdżony anyż i zmiękczone masło.

     

    Wskazówka: jeśli masz w domu likier anyżowy, możesz go dodać zamiast zmiażdżonego anyżu. W takim przypadku likier dodaj razem z płynnymi składnikami — wystarczą ok. 2 łyżki stołowe. Należy wówczas zmniejszyć ilość mleka do 70 ml.

  3. 3

    Na koniec do składników dodaj całe jajka i mleko.

  4. 4

    Ze wszystkich produktów zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Rozwałkuj je na desce, posypanej odrobiną mąki. Następnie ciasto połącz z całymi kawałkami migdałów.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Z ciasta uformuj owalny bochenek, który pokrój na 4 części. Z każdej z nich stwórz wałek o średnicy od 3 do 4 cm.

  7. 7

    Przygotowane wałki ciasta na cantuccini połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włoskie ciasteczka piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut.

  8. 8

    Gdy upieczone wałki ciasta ostygną, pokrój je poprzecznie na ok. centymetrowe kawałki. Włoskie ciasteczka cantuccini są już gotowe. Jeśli chcesz, aby stały się bardziej chrupkie, pokrojone kawałki biscotti di Prato przełóż ponownie na blachę do pieczenia i podpiekaj jeszcze przez kwadrans.

     

    Wypróbuj także przepis na migdałowe ciasteczka amaretti.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też