Zapiekane naleśniki z bryndzą
Smaczne słowackie danie, które wykorzystuje kulinarny skarb lokalny — bryndzę.
Składniki
- 300 g Bryndza
- 2 sztuki Cebula
- 250 ml Śmietana
- 1 sztuka Jajko
- 100 g Twardy ser
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 10 sztuk Naleśniki bez cukru
Przygotowanie
- 1
Najpierw przygotuj naleśniki. Możesz skorzystać z podstawowego przepisu na ciasto naleśnikowe.
- 2
Następnie przystąp do przyrządzania nadzienia. W misce połącz bryndzę, posiekaną cebulę i 100 ml śmietany (połowa porcji). Farsz dopraw mielonym czarnym pieprzem.
- 3
Naleśniki posmaruj nadzieniem i zawiń w ruloniki.
REKLAMA - 4
Roladki włóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
- 5
Polewę wymieszać z pozostałą śmietaną, 2 łyżkami roztopionego masła, całym jajkiem i startym serem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńcz go, dolewając odrobinę mleka.
- 6
Naleśniki polej przygotowanym dressingiem, wierzch posyp odrobiną soli i wszystko zapiecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- 7
Podawaj je jako oddzielne danie lub razem z sałatką ze świeżych warzyw.
Wypróbuj także przepis na naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami.