Zapiekane naleśniki z bryndzą

Zapiekane naleśniki z bryndzą
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Bryndza
  • 2 sztuki Cebula
  • 250 ml Śmietana
  • 1 sztuka Jajko
  • 100 g Twardy ser
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 10 sztuk Naleśniki bez cukru

Przygotowanie

  1. 1

    Najpierw przygotuj naleśniki. Możesz skorzystać z podstawowego przepisu na ciasto naleśnikowe.

  2. 2

    Następnie przystąp do przyrządzania nadzienia. W misce połącz bryndzę, posiekaną cebulę i 100 ml śmietany (połowa porcji). Farsz dopraw mielonym czarnym pieprzem.

  3. 3

    Naleśniki posmaruj nadzieniem i zawiń w ruloniki.

  4. 4

    Roladki włóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.

  5. 5

    Polewę wymieszać z pozostałą śmietaną, 2 łyżkami roztopionego masła, całym jajkiem i startym serem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńcz go, dolewając odrobinę mleka.

  6. 6

    Naleśniki polej przygotowanym dressingiem, wierzch posyp odrobiną soli i wszystko zapiecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  7. 7

    Podawaj je jako oddzielne danie lub razem z sałatką ze świeżych warzyw.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też