Sałatka z cukinii do słoików
Przetwory domowej roboty to wspaniała propozycja na zimę. Warto zaopatrzyć swoją spiżarkę w sałatkę z cukinii i zamknąć ją w słoikach. To smaczny dodatek do obiadów, ale znika równie szybko wyjadany prosto ze słoika.
Składniki
- 1 kg Cukinia zielona
- 1 kg Cukinia żółta
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 1 sztuka Zielona papryka
- 2 sztuki Żółta papryka
- 5 sztuk Cebula
- 8 ziaren Ziele angielskie
- 6 sztuk Liście laurowe
- 1 łyżka Sól kamienna niejodowana
Zalewa
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 1 szklanki Ocet spirytusowy 10%
- 1 szklanki Cukier
Przygotowanie
- 1
Umyj wszystkie cukinie, dokładnie je osusz i pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przełóż do dużej miski.
- 2
Czynność powtórz z paprykami. Po umyciu wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na grubsze kawałki. Dołóż je do cukinii.
- 3
Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pozostałymi warzywami.
REKLAMA - 4
Dopraw warzywa, dodając kamienną sól niejodowaną, ziele angielskie i liście laurowe.
- 5
W garnku połącz ze sobą olej rzepakowy, cukier oraz ocet spirytusowy. Składniki zagotuj, po czym wlej do miski z pokrojonymi warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.
- 6
Warzywa pozostaw w zalewie na 24 godziny. Warto przemieszać zawartość miski kilka razy — sałatka z cukinii będzie zwiększać swoją objętość, na skutek soku, który zacznie wydzielać się z warzyw.
- 7
Po upływie doby, warzywa przełóż do przygotowanych wcześniej, dobrze wyparzonych słoików. Pokryj je zalewą i mocno zakręć. Następnie pasteryzuj sałatkę z cukinii we wrzącej wodzie przez kwadrans (czas liczymy od momentu zagotowania się wody).
Zobacz także: