Sałatka z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Cukinia zielona
  • 1 kg Cukinia żółta
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • 2 sztuki Żółta papryka
  • 5 sztuk Cebula
  • 8 ziaren Ziele angielskie
  • 6 sztuk Liście laurowe
  • 1 łyżka Sól kamienna niejodowana

Zalewa

  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1 szklanki Ocet spirytusowy 10%
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj wszystkie cukinie, dokładnie je osusz i pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przełóż do dużej miski.

  2. 2

    Czynność powtórz z paprykami. Po umyciu wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na grubsze kawałki. Dołóż je do cukinii.

  3. 3

    Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pozostałymi warzywami.

  4. 4

    Dopraw warzywa, dodając kamienną sól niejodowaną, ziele angielskie i liście laurowe.

  5. 5

    W garnku połącz ze sobą olej rzepakowy, cukier oraz ocet spirytusowy. Składniki zagotuj, po czym wlej do miski z pokrojonymi warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Warzywa pozostaw w zalewie na 24 godziny. Warto przemieszać zawartość miski kilka razy — sałatka z cukinii będzie zwiększać swoją objętość, na skutek soku, który zacznie wydzielać się z warzyw.

  7. 7

    Po upływie doby, warzywa przełóż do przygotowanych wcześniej, dobrze wyparzonych słoików. Pokryj je zalewą i mocno zakręć. Następnie pasteryzuj sałatkę z cukinii we wrzącej wodzie przez kwadrans (czas liczymy od momentu zagotowania się wody).

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też