Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana
Pyszna pasta do smarowania, w której główną rolę odgrywa pieczony bakłażan.
Składniki
- 2 sztuki Bakłażan
- 3 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Pasta tahini
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżka Kminek mielony
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- 2
Bakłażany starannie umyj, osusz, a następnie podziel na połówki. Zrób kilka nacięć (krzyżyków) wewnątrz warzywa, aby nie uszkodzić skórki. Tak przygotowane bakłażany wyłóż na blachę do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Warzywa piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut. Po upieczeniu odstaw je na bok, żeby delikatnie wystygły.
- 3
Warzywa piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut. Po upieczeniu odstaw je na bok, żeby delikatnie wystygły. Obierz ząbki czosnku i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wydrąż miąższ z upieczonego bakłażana.
REKLAMA - 4
Obierz ząbki czosnku i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie z upieczonego bakłażana starannie wydrąż miąższ.
- 5
Do blendera wrzuć czosnek, pulpę z bakłażana, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny i mielony kminek. Całość zblenduj na gładką masę. Na koniec do pasty do smarowania dodaj sól i pieprz. Żeby podkreślić smak, możesz dodać też coś pikantnego, np. papryczki chili w oleju.
Zobacz także: