Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana

 Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Bakłażan
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Pasta tahini
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Kminek mielony
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. 2

    Bakłażany starannie umyj, osusz, a następnie podziel na połówki. Zrób kilka nacięć (krzyżyków) wewnątrz warzywa, aby nie uszkodzić skórki. Tak przygotowane bakłażany wyłóż na blachę do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Warzywa piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut. Po upieczeniu odstaw je na bok, żeby delikatnie wystygły.

  3. 3

    Warzywa piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut. Po upieczeniu odstaw je na bok, żeby delikatnie wystygły. Obierz ząbki czosnku i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wydrąż miąższ z upieczonego bakłażana.

  4. 4

    Obierz ząbki czosnku i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie z upieczonego bakłażana starannie wydrąż miąższ.

  5. 5

    Do blendera wrzuć czosnek, pulpę z bakłażana, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny i mielony kminek. Całość zblenduj na gładką masę. Na koniec do pasty do smarowania dodaj sól i pieprz. Żeby podkreślić smak, możesz dodać też coś pikantnego, np. papryczki chili w oleju.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też