Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to doskonały pomysł na posiłek dla dziecka. Kiszonki regulują pracę układu trawiennego, a do tego wzmacniają odporność organizmu, dlatego warto wzbogacić nimi dietę nie tylko pociechy, ale i całej rodziny. Przepis na zupę ogórkową jest jedną z takich możliwości.
Składniki
- 2.5 litry Woda
- 6 sztuk Ogórki kiszone
- 1 szklanki Woda z ogórków kiszonych
- 1 Udko z kurczaka
- 3 sztuki Marchew
- 0.25 Sztuka Seler
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Ziemniaki
- 1 łyżeczka Masło
- 100 g Jogurt naturalny
- 2 Ziele angielskie
- 2 Liście laurowe
- 1 pęczek Koperek
Przygotowanie
- 1
Do dużego garnka włóż opłukane mięso, dodaj obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i cebulę) wraz z przyprawami i zakryj pokrywką. Wywar gotuj ok. 60 minut, po czym z garnka wyciągnij mięso i warzywa, tak żeby został w nim sam bulion. Warzywa zetrzyj na tarce
- 2
Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce. Kiszone ogórki obierz ze skórki. Zetrzyj je tarce i duś na łyżeczce masła przez 10 minut.
- 3
Obrane ziemniaki pokrój na drobne kawałki i gotuj 10-15 minut.
REKLAMA - 4
Posiekaj pęczek koperku.
- 5
Zagotuj bulion, dolej do niego starte warzywa, ogórki kiszone wraz ze szklanką wody z kiszonek, kosteczki ugotowanych ziemniaków i posiekany koperek. Zupę ogórkową gotuj jeszcze kilka minut.
- 6
Przed podaniem na talerze dodaj po łyżce jogurtu naturalnego.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: