Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2.5 litry Woda
  • 6 sztuk Ogórki kiszone
  • 1 szklanki Woda z ogórków kiszonych
  • 1 Udko z kurczaka
  • 3 sztuki Marchew
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 1 łyżeczka Masło
  • 100 g Jogurt naturalny
  • 2 Ziele angielskie
  • 2 Liście laurowe
  • 1 pęczek Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużego garnka włóż opłukane mięso, dodaj obrane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i cebulę) wraz z przyprawami i zakryj pokrywką. Wywar gotuj ok. 60 minut, po czym z garnka wyciągnij mięso i warzywa, tak żeby został w nim sam bulion. Warzywa zetrzyj na tarce

  2. 2

    Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce. Kiszone ogórki obierz ze skórki. Zetrzyj je tarce i duś na łyżeczce masła przez 10 minut.

  3. 3

    Obrane ziemniaki pokrój na drobne kawałki i gotuj 10-15 minut.

  4. 4

    Posiekaj pęczek koperku.

  5. 5

    Zagotuj bulion, dolej do niego starte warzywa, ogórki kiszone wraz ze szklanką wody z kiszonek, kosteczki ugotowanych ziemniaków i posiekany koperek. Zupę ogórkową gotuj jeszcze kilka minut.

  6. 6

    Przed podaniem na talerze dodaj po łyżce jogurtu naturalnego.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też