Pieczone bataty faszerowane awokado, boczkiem i orzechami

Pieczone bataty faszerowane awokado, boczkiem i orzechami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 Bataty
  • 2 Awokado
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka Musztarda
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 garść Orzeszki ziemne (niesolone)
  • 100 g Boczek
  • 1 opakowanie Rukola
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  2. 2

    Bataty przekrój na pół. Boki z miąższem posyp oliwą, solą i dopraw wedle gustu. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 35 minut.

  3. 3

    W międzyczasie obierz awokado, przełóż do miski z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem.

  4. 4

    Posiekane orzechy podsmaż na suchej patelni i wymieszaj z mieszanką z awokado. Następnie na patelnię wyłóż plastry boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Kiedy boczek ostygnie, pokrój go na cienki paski.

  5. 5

    Upieczone połówki batatów posmaruj obficie pastą z awokado i posyp kawałkami boczku. Podawaj z liśćmi rukoli.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też