Pieczone bataty faszerowane awokado, boczkiem i orzechami
Pyszny obiad pełen zdrowych tłuszczy i pięknych kolorów.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 2 Bataty
- 2 Awokado
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- 1 łyżka Musztarda
- 2 ząbki Czosnek
- 1 garść Orzeszki ziemne (niesolone)
- 100 g Boczek
- 1 opakowanie Rukola
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- 2
Bataty przekrój na pół. Boki z miąższem posyp oliwą, solą i dopraw wedle gustu. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 35 minut.
- 3
W międzyczasie obierz awokado, przełóż do miski z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem.
REKLAMA - 4
Posiekane orzechy podsmaż na suchej patelni i wymieszaj z mieszanką z awokado. Następnie na patelnię wyłóż plastry boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Kiedy boczek ostygnie, pokrój go na cienki paski.
- 5
Upieczone połówki batatów posmaruj obficie pastą z awokado i posyp kawałkami boczku. Podawaj z liśćmi rukoli.
Zobacz także:
REKLAMA