Doskonała tarta z borówkami i kremem budyniowym poleca się na letni deser

Tarta z borówkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z borówkami — kruche ciasto

  • 130 g Masło
  • 180 g Mąka pszenna tortowa
  • 1 Żółtko
  • 35 ml Mleko
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 Łyżka Cukier puder

Krem budyniowy

  • 500 ml Mleko 3,2%
  • 100 g Masło
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku

Do dekoracji

  • 250 g Borówki
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną przesiej przez sitko, dodaj pocięte na mniejsze kawałki masło, cukier, sól, żółtko, mleko i zagniataj, do momentu otrzymania zwartej kuli. Następnie ciasto zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

  2. 2

    Formę na tartę posmaruj masłem, po czym oprósz ją odrobiną mąki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę. W takiej postaci ponownie włóż je do lodówki, tym razem na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 st. C.

  3. 3

    Brytfankę z kruchym ciastem wyciągnij z lodówki, oprósz delikatnie mąką, wyłóż na nią papier do pieczenia, a następnie kulki ceramiczne w celu obciążenia ciasta.

  4. 4

    Gotowe ciasto włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 200 st. C. Tartę piecz przez ok. 12-15 minut.

  5. 5

    400 ml mleka 3,2% zagotuj z cukrem pudrem. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i po zagotowaniu wlej do mleka. Budyń cały czas mieszaj, aż masa zacznie delikatnie bulgotać. Gotowy budyń zdejmij z palnika, a wierzch przykryj formą spożywczą i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Masło miksuj na najwyższych obrotach, aż zmieni kolor na jaśniejszy i zwiększy swoją objętość. Po chwili zacznij dodawać po łyżce budyniu, cały czas ubijając zawartość naczynia. Tak przygotowany krem wyłóż na spód upieczonej tarty.

  7. 7

    Tartę z kremem budyniowym obficie posyp borówkami, a wierzch oprósz cukrem pudrem. Tak przygotowana tarta z borówkami jest gotowa do podania.

    Wypróbuj także przepis na tartę z truskawkami. Może zainteresować Cię również przepis na kremową tartę z brokułami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też