Szybkie ciasto z galaretką — letni deser, w którym się zakochasz
Szybkie ciasto z galaretką to doskonały pomysł na pyszny deser z kawałkami owoców, idealny na upalne, wakacyjne dni. Jeśli Twoich bliskich naszła ochota na coś słodkiego bądź poszukujesz inspiracji na i łatwe w przygotowaniu ciasto, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z owocami i galaretką. Gwarantujemy, że raz przygotowane, zacznie pojawiać się częściej na Waszym stole — nie tylko wtedy, gdy przyjedzie ochota na małe co nieco. Ciasto z galaretką może uświetnić wiele różnych okazji.
Składniki
Ciasto z galaretką — biszkopt
- 0.75 Szklanka Mąka pszenna tortowa
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 4 Jajko
- 4 łyżki Olej roślinny
- 0.25 Szklanka Drobny cukier
Galaretka truskawkowa z owocami
- 0.5 kilogram Truskawki
- 800 ml Wrzątek
- 2 opakowania Galaretka truskawkowa
Kremowa masa
- 0.25 Szklanka Wrzątek
- 2 łyżki Żelatyna
- 200 ml Śmietanka 36%
- 2 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Przygotuj składniki na biszkopt. 60 minut przed planowym rozpoczęciem pieczenia wyciągnij jajka z lodówki — powinny być w temperaturze pokojowej. W niewielkiej misce połącz suche składniki: proszek do pieczenia razem z mąką pszenną tortową.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C i przygotuj blaszkę na biszkopt, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 3
W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Po kilku minutach połącz ją z cukrem, wsypując go partiami do miski (najlepiej po 1 łyżce). Kolejnym krokiem jest dodanie oleju roślinnego oraz żółtek. Całość starannie wymieszaj, używając robota kuchennego ustawionego na wysokie obroty. Następnie dodaj suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj masę za pomocą szpatułki kuchennej.
- 4
Gotowe ciasto na biszkopt wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i piecz ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż na bok na ok. 10 minut. Po wskazanym czasie biszkopt można wyjąć z brytfanki, uważając na to, by nie uszkodzić delikatnej struktury wypieku.
- 5
Zaraz po upieczeniu biszkoptu należy przygotować galaretkę do ciasta. W tym celu do garnka wsyp zawartość 2 opakowań galaretki truskawkowej i zalej proszek wrzącą wodą. Mieszaj galaretkę, a kiedy całkowicie się rozpuści, odłóż ją na bok, żeby wystygła.
- 6
Do szklanki wlej wrzątek (powinien sięgać do ¼ wysokości szklanki) i rozpuść w nim żelatynę.
- 7
Śmietankę 36% wyciągniętą prosto z lodówki ubij z 2 łyżkami cukru na sztywną masę. Następnie dodaj do niej chłodną żelatynę i wymieszaj składniki.
- 8
Ostudzony biszkopt przełóż ponownie do brytfanki, wkładając go na odwrót (dół ciasta powinien znaleźć się teraz na górze). Przyczyna jest prosta — biszkopt od spodu jest prosty, bez wgłębień i nierówności. Na ciasto nałóż przygotowaną masę kremową i wyrównaj ją. W takiej postaci ciasto umieść w lodówce i chłódź ok. 30-40 minut.
- 9
W międzyczasie umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- 10
Po schłodzeniu kremowa masa powinna stać się sztywna. Nałóż na nią przygotowane cząstki owoców i zalej galaretką truskawkową. Ciasto z galaretką i owocami umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie nadaje się do krojenia na porcje i serwowania, np. do mrożonej kawy.
Polecamy również przepis na ekspresowy sernik na zimno z truskawkami.
Miękki, wilgotny biszkopt, warstwa bitej śmietany i kawałki truskawek zatopione w galaretce — czy to nie brzmi jak deser idealny? Ciasto z galaretką i owocami to prosty przepis, dzięki któremu przy niewielkim nakładzie pracy i przystępnych cenowo składnikach można zrobić smakowity i efektownie prezentujący się przysmak.