Szybkie ciasto z galaretką — letni deser, w którym się zakochasz

Szybkie ciasto z galaretką
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z galaretką — biszkopt

  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna tortowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 Jajko
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 0.25 Szklanka Drobny cukier

Galaretka truskawkowa z owocami

  • 0.5 kilogram Truskawki
  • 800 ml Wrzątek
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa

Kremowa masa

  • 0.25 Szklanka Wrzątek
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 2 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj składniki na biszkopt. 60 minut przed planowym rozpoczęciem pieczenia wyciągnij jajka z lodówki — powinny być w temperaturze pokojowej. W niewielkiej misce połącz suche składniki: proszek do pieczenia razem z mąką pszenną tortową.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C i przygotuj blaszkę na biszkopt, wykładając ją papierem do pieczenia.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Po kilku minutach połącz ją z cukrem, wsypując go partiami do miski (najlepiej po 1 łyżce). Kolejnym krokiem jest dodanie oleju roślinnego oraz żółtek. Całość starannie wymieszaj, używając robota kuchennego ustawionego na wysokie obroty. Następnie dodaj suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj masę za pomocą szpatułki kuchennej.

  4. 4

    Gotowe ciasto na biszkopt wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i piecz ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż na bok na ok. 10 minut. Po wskazanym czasie biszkopt można wyjąć z brytfanki, uważając na to, by nie uszkodzić delikatnej struktury wypieku.

  5. 5

    Zaraz po upieczeniu biszkoptu należy przygotować galaretkę do ciasta. W tym celu do garnka wsyp zawartość 2 opakowań galaretki truskawkowej i zalej proszek wrzącą wodą. Mieszaj galaretkę, a kiedy całkowicie się rozpuści, odłóż ją na bok, żeby wystygła.

  6. 6

    Do szklanki wlej wrzątek (powinien sięgać do ¼ wysokości szklanki) i rozpuść w nim żelatynę.

  7. 7

    Śmietankę 36% wyciągniętą prosto z lodówki ubij z 2 łyżkami cukru na sztywną masę. Następnie dodaj do niej chłodną żelatynę i wymieszaj składniki.

  8. 8

    Ostudzony biszkopt przełóż ponownie do brytfanki, wkładając go na odwrót (dół ciasta powinien znaleźć się teraz na górze). Przyczyna jest prosta — biszkopt od spodu jest prosty, bez wgłębień i nierówności. Na ciasto nałóż przygotowaną masę kremową i wyrównaj ją. W takiej postaci ciasto umieść w lodówce i chłódź ok. 30-40 minut.

  9. 9

    W międzyczasie umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.

  10. 10

    Po schłodzeniu kremowa masa powinna stać się sztywna. Nałóż na nią przygotowane cząstki owoców i zalej galaretką truskawkową. Ciasto z galaretką i owocami umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie nadaje się do krojenia na porcje i serwowania, np. do mrożonej kawy.

     

    Polecamy również przepis na ekspresowy sernik na zimno z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też