Zupa cebulowa, jakiej jeszcze nie jadłeś! Przepis na zapiekaną zupę cebulową prosto z Francji

Zupa cebulowa
Źródło: StockFood

Składniki

Zapiekana zupa cebulowa

  • 950 g Cebula
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Masło
  • 250 ml Białe wino
  • 1 litr Bulion wołowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • 1 sztuka Bułka paryska
  • Ser żółty
  • 1 ząbek Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. W międzyczasie rozpuść masło z oliwą w dużym garnku, a następnie ustaw palnik na średnią moc, a na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę. Zawartość garnka smaż przez ok. 20 minut, co chwilę mieszając cebulę. Po wskazanym czasie powinna stać się miękka i apetycznie brązowa.

  2. 2

    Następnie zwiększ ogień, a do cebuli wlej białe wino. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.

  3. 3

    Przygotuj garnek, w którym gotować będziesz bulion wołowy, a kiedy zacznie wrzeć, wlej go do cebuli z białym winem, po czym gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę cebulową dopraw solą i czarnym pieprzem mielonym.

  4. 4

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki, a następnie umieść w tosterze lub delikatnie podpiecz na patelni. Następnie natrzyj je delikatnie ząbkiem czosnku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by chrupiące kromki pieczywa posmarować domowym masłem czosnkowym.

  5. 5

    Do małych żaroodpornych naczyń lub misek (można również użyć jednego większego naczynia) wlej gorącą zupę i przykryj kromką. Całość posyp startym serem żółtym, a następnie zapiekaj w piekarniku przez ok. 5 minut.

     

    Polecamy również tradycyjną wersję zupy cebulowej. Może zainteresować Cię także przepis na zupę cebulową krem.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też