Tort Ferrero Rocher
Tort Ferrero Rocher to pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe, z dodatkiem popularnych pralinek. Smak deseru jest naprawdę obłędny! To wypiek, który uświetni wiele wyjątkowych okazji.
Składniki
Ciasto biszkoptowe
- 70 g Mąka pszenna
- 70 g Mąka ziemniaczana
- 4 Jajko
- 2 łyżki Kakao
- 200 g Cukier puder
- 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
- 60 ml Syrop orzechowy do kawy
Nadzienie czekoladowo-orzechowe
- 250 g Mascarpone
- 250 ml Śmietana kremówka 30 %
- 230 g Krem czekoladowo-orzechowy
Polewa
- 3 łyżki Olej roślinny
- 50 g Czekolada
- 3 łyżki Śmietana 30%
Składniki na dekoracje
- 70 g Orzechy laskowe
- 12 sztuk Pralinki Ferrero Rocher
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj tortownicę (21 cm średnicy) — dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki formy posmaruj odrobiną masła.
- 2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubijaj ze 100 g cukru pudru, do momentu, aż masa stanie się gęsta. W drugim naczyniu, ubij białka na lśniący puch. Czas ubijania powinien oscylować w granicach 7 minut.
- 3
Do innej miski przesiej suche składniki, tj. oba rodzaje mąk oraz kakao.
- 4
Ubite białka przełóż do masy z żółtkami i połącz je, mieszając całość szpatułką. Po chwili dodaj mieszankę suchych składników — nie całość, a ⅓ porcji. Po delikatnym wymieszaniu masy dodaj pozostałą część mąki i kakao.
- 5
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj wierzch i piecz przez ok. 40 minut.
- 6
Po upieczeniu wyciągnij biszkopt i odstaw go do ostudzenia. Kiedy będzie chłodny, przekrój go w poziomie na 3 równe blaty.
- 7
Przygotuj nadzienie. Krem czekoladowo-orzechowy przełóż do dużego naczynia. Serek mascarpone ubijaj ze schłodzoną śmietanką, aż składniki zmienią się w sztywny krem. Masę przełóż do naczynia z kremem czekoladowo-orzechowym — nie dodawaj kremu na raz, a stopniowo, po jednej łyżce. Całość mieszaj dokładnie z każdą dodaną porcją masy.
- 8
Na paterę wyłóż pierwszą część ciasta. Biszkopt nasącz ⅓ likieru orzechowego i ekstraktu waniliowego, po czym rozsmaruj warstwę kremu. Nadzienie nakryj drugim blatem ciasta i powtórz całą procedurę, postępując tak samo w przypadku ostatniego biszkopta. Na samym końcu tort Ferrero Rocher posmaruj pozostałym kremem, nie pomijając boków ciasta.
- 9
Posiekane orzechy laskowe praż na suchej patelni, co jakiś czas delikatnie je mieszając. Po 10 minutach wyłącz palnik i wsyp orzechy do czystej ściereczki. Starannie owiń je w tkaninie i ocieraj, starając się wykruszyć nadmiar skórki. Następnie drobno je posiekaj i obsyp nimi boki wypieku.
- 10
Przygotuj polewę czekoladową. W tym celu czekoladę pokrusz na drobne części, zalej olejem i śmietanką. Następnie rozpuść składniki w kąpieli wodnej i mieszaj, aż uzyskasz gładki krem czekoladowy. W takiej formie wylej polewę na tort, a wierzch ozdób czekoladowymi kuleczkami. Tort Ferrero Rocher włóż do lodówki i chłódź przynajmniej przez 2 godziny.
Wypróbuj także przepis na tort raffaello.
Przed przystąpieniem do opisanych poniżej kroków, upewnij się, że wszystkie produkty na tort Ferrero Rocher spełniają wymagania ujęte w recepturze. Jajka powinny znajdować się w temperaturze pokojowej — to warunek konieczny, który pozwoli nam uzyskać udany, odpowiednio wyrośnięty biszkopt. Śmietanka do nadzienia czekoladowo-orzechowego powinna być mocno schłodzona. Tylko wtedy dobrze się ubije. Orzechy laskowe, obierz ze skorupki i posiekaj na drobne kawałki.
Poniższy przepis na tort z Ferrero Rocher nie zawiera dodatku alkoholu. Syrop orzechowy można jednak zastąpić odpowiednikiem z procentami — do namaczania biszkoptu dobrze sprawdzi się np. likier orzechowy.