Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto biszkoptowe

  • 70 g Mąka pszenna
  • 70 g Mąka ziemniaczana
  • 4 Jajko
  • 2 łyżki Kakao
  • 200 g Cukier puder
  • 2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
  • 60 ml Syrop orzechowy do kawy

Nadzienie czekoladowo-orzechowe

  • 250 g Mascarpone
  • 250 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 230 g Krem czekoladowo-orzechowy

Polewa

  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 50 g Czekolada
  • 3 łyżki Śmietana 30%

Składniki na dekoracje

  • 70 g Orzechy laskowe
  • 12 sztuk Pralinki Ferrero Rocher

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj tortownicę (21 cm średnicy) — dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki formy posmaruj odrobiną masła.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubijaj ze 100 g cukru pudru, do momentu, aż masa stanie się gęsta. W drugim naczyniu, ubij białka na lśniący puch. Czas ubijania powinien oscylować w granicach 7 minut.

  3. 3

    Do innej miski przesiej suche składniki, tj. oba rodzaje mąk oraz kakao.

  4. 4

    Ubite białka przełóż do masy z żółtkami i połącz je, mieszając całość szpatułką. Po chwili dodaj mieszankę suchych składników — nie całość, a ⅓ porcji. Po delikatnym wymieszaniu masy dodaj pozostałą część mąki i kakao.

  5. 5

    Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj wierzch i piecz przez ok. 40 minut.

  6. 6

    Po upieczeniu wyciągnij biszkopt i odstaw go do ostudzenia. Kiedy będzie chłodny, przekrój go w poziomie na 3 równe blaty.

  7. 7

    Przygotuj nadzienie. Krem czekoladowo-orzechowy przełóż do dużego naczynia. Serek mascarpone ubijaj ze schłodzoną śmietanką, aż składniki zmienią się w sztywny krem. Masę przełóż do naczynia z kremem czekoladowo-orzechowym — nie dodawaj kremu na raz, a stopniowo, po jednej łyżce. Całość mieszaj dokładnie z każdą dodaną porcją masy.

  8. 8

    Na paterę wyłóż pierwszą część ciasta. Biszkopt nasącz ⅓ likieru orzechowego i ekstraktu waniliowego, po czym rozsmaruj warstwę kremu. Nadzienie nakryj drugim blatem ciasta i powtórz całą procedurę, postępując tak samo w przypadku ostatniego biszkopta. Na samym końcu tort Ferrero Rocher posmaruj pozostałym kremem, nie pomijając boków ciasta. 

  9. 9

    Posiekane orzechy laskowe praż na suchej patelni, co jakiś czas delikatnie je  mieszając. Po 10 minutach wyłącz palnik i wsyp orzechy do czystej ściereczki. Starannie owiń je w tkaninie i ocieraj, starając się wykruszyć nadmiar skórki. Następnie drobno je posiekaj i obsyp nimi boki wypieku.

  10. 10

    Przygotuj polewę czekoladową. W tym celu czekoladę pokrusz na drobne części, zalej olejem i śmietanką. Następnie rozpuść składniki w kąpieli wodnej i mieszaj, aż uzyskasz gładki krem czekoladowy. W takiej formie wylej polewę na tort, a wierzch ozdób czekoladowymi kuleczkami. Tort Ferrero Rocher włóż do lodówki i chłódź przynajmniej przez 2 godziny.

     

    Wypróbuj także przepis na tort raffaello.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też