Bakłażan faszerowany mięsem mielonym — niezawodny sposób na oberżynę
Wyjątkowy wygląd, zdrowe składniki i niezwykły smak, który podbije serca wszystkich domowników — to naprawdę możliwe! Bakłażan faszerowany to prosty przepis na pyszny posiłek, który zachęci do jedzenia nawet małe niejadki. To doskonały pomysł na obiad, ale i dodatek do dań z grilla. Zobacz, jak przygotować najlepsze bakłażany faszerowane.
Składniki
- 400 g Mięso mielone wieprzowe
- 2 sztuki Bakłażan
- 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 2 łyżeczki Sól
- 50 g Parmezan starty
- 1 garść Natka pietruszki
- 6 łyżek Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Dwie sztuki świeżych bakłażanów umyj w chłodnej wodzie, po czym osusz je, używając kawałka ręcznika papierowego. Kiedy warzywa będą suche, przetnij je wzdłuż, tworząc cztery połówki. Na każdej z nich natnij nożem kształt kratki, nie naruszając skórki warzywa. Następnie bakłażany natrzyj solą (najlepiej rozdzielić 1 łyżeczkę soli na 4 równe części i w ten sposób dawkować przyprawę) i polej olejem roślinnym.
- 3
Bakłażany umieść w większym naczyniu żaroodpornym i umieść je na środkowej półce piekarnika. Warzywa będą gotowe po ok. 30 minut pieczenia.
- 4
W międzyczasie przystąp do przygotowania farszu. W większej misce połącz mieloną łopatkę wieprzową oraz przyprawy: pieprz, sól oraz słodką paprykę mieloną. Całość starannie wymieszaj.
- 5
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj warzywa. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ok. 2 łyżek) i smaż na nim pokrojone składniki, aż przybiorą złocistego odcienia. Po chwili na patelnię dodaj również przyprawione wcześniej mięso mielone. Podczas smażenia rozbijaj stłoczone kawałki mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj wszystkie składniki i wyłącz palnik.
- 6
Upieczone kawałki bakłażanów pozbaw miąższu, wydrążając go za pomocą łyżki. Dla ułatwienia, przed usuwanie wnętrza warzywa możesz obkroić jego środek, nie naruszając skórki.
- 7
Wydrążony miąższ z pieczonych bakłażanów podziel na mniejsze kawałki i dodaj do mięsnego farszu. Całość starannie wymieszaj i posmakuj, czy nie ma potrzeby dodania przypraw.
- 8
Bakłażany napełnij przygotowanym nadzieniem i ponownie umieść je w piekarniku. Bakłażan faszerowany będzie gotowy po 30 minutach zapiekania. Wierzch dania posyp tartym serem zaraz po wyciągnięciu specjału z piekarnika.
Wypróbuj także przepis na faszerowane cukinie z mięsem mielonym.
Brak pomysłu na bakłażana? Nic prostszego — najlepszym sposobem na przyrządzenie wspaniałego posiłku z tym warzywem w roli głównej jest przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym. Aby potrawa okazała się kulinarnym sukcesem, wystarczy podążać za przepisem i kilkoma wskazówkami, opisanymi poniżej.
Bakłażan faszerowany — jak go zrobić? Porady i wskazówki
Bakłażan faszerowany to pyszne danie, które wymaga kilku składników i wygospodarowania odrobiny czasu, a już po chwili na stole pojawi się pożywne i zdrowe danie, pełne witamin oraz cennych składników odżywczych.
Głównym składnikiem receptury są oczywiście bakłażany. Warto sięgnąć po takie warzywa, których skórka ładnie się błyszczy. Pierwszym etapem jest pieczenie połówek bakłażanów, natartych solą i odrobiną oleju. Po 30 minutach w piekarniku miąższ wyraźnie zmięknie, dzięki czemu z łatwością wydrążysz środek bakłażana. Po przyrządzeniu mięsnego farszu wystarczy połączyć go z wyciągniętym miąższem warzyw i raz jeszcze zapiec w piekarniku.
Gwarancją powodzenia przepisu jest dobór odpowiednich składników. Warto więc zatroszczyć się o to, by produkty były świeże i pochodziły ze sprawdzonego źródła (mowa szczególnie o mięsie). Zamiast oleju rzepakowego można wykorzystać oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron.
Bakłażan faszerowany najlepszy jest na ciepło. Zwieńczeniem posiłku jest tarty parmezan, którym najlepiej jest posypać wierzch warzyw zaraz po ich wyciągnięciu z piekarnika. Przed podaniem bakłażany ozdób natką pietruszki i serwuj, np. z samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym.