Bakłażan faszerowany mięsem mielonym — niezawodny sposób na oberżynę

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Mięso mielone wieprzowe
  • 2 sztuki Bakłażan
  • 2 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 2 łyżeczki Sól
  • 50 g Parmezan starty
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 6 łyżek Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Dwie sztuki świeżych bakłażanów umyj w chłodnej wodzie, po czym osusz je, używając kawałka ręcznika papierowego. Kiedy warzywa będą suche, przetnij je wzdłuż, tworząc cztery połówki. Na każdej z nich natnij nożem kształt kratki, nie naruszając skórki warzywa. Następnie bakłażany natrzyj solą (najlepiej rozdzielić 1 łyżeczkę soli na 4 równe części i w ten sposób dawkować przyprawę) i polej olejem roślinnym.

  3. 3

    Bakłażany umieść w większym naczyniu żaroodpornym i umieść je na środkowej półce piekarnika. Warzywa będą gotowe po ok. 30 minut pieczenia.

  4. 4

    W międzyczasie przystąp do przygotowania farszu. W większej misce połącz mieloną łopatkę wieprzową oraz przyprawy: pieprz, sól oraz słodką paprykę mieloną. Całość starannie wymieszaj.

  5. 5

    Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj warzywa. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ok. 2 łyżek) i smaż na nim pokrojone składniki, aż przybiorą złocistego odcienia. Po chwili na patelnię dodaj również przyprawione wcześniej mięso mielone. Podczas smażenia rozbijaj stłoczone kawałki mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj wszystkie składniki i wyłącz palnik.

  6. 6

    Upieczone kawałki bakłażanów pozbaw miąższu, wydrążając go za pomocą łyżki. Dla ułatwienia, przed usuwanie wnętrza warzywa możesz obkroić jego środek, nie naruszając skórki.

  7. 7

    Wydrążony miąższ z pieczonych bakłażanów podziel na mniejsze kawałki i dodaj do mięsnego farszu. Całość starannie wymieszaj i posmakuj, czy nie ma potrzeby dodania przypraw.

  8. 8

    Bakłażany napełnij przygotowanym nadzieniem i ponownie umieść je w piekarniku. Bakłażan faszerowany będzie gotowy po 30 minutach zapiekania. Wierzch dania posyp tartym serem zaraz po wyciągnięciu specjału z piekarnika.

     

    Wypróbuj także przepis na faszerowane cukinie z mięsem mielonym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też