Smaczna rolada serowa — pomysłowa przekąska na każdą imprezę

Rolada serowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Rolada serowa

  • 100 g Majonez
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 400 g Filet z kurczaka
  • 130 g Papryka czerwona
  • 400 g Pieczarki
  • 130 g Cebula
  • 400 g Ser żółty
  • 3 sztuki Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  2. 2

    Paprykę umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Pieczarki oczyść, korzystając z wilgotnej ściereczki, a następnie pokrój je w kostkę.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy, a następnie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż ją do chwili zeszklenia, po czym dodaj także pieczarki, paprykę oraz zioła prowansalskie. Całość podgrzewaj przez ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając. Gotowy farsz warzywny ściągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  6. 6

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  7. 7

    Filet z piersi kurczaka starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w cienkie plasterki. Kawałki mięsa umieść w misce, dodaj sól, czarny pieprz mielony oraz słodką paprykę w proszku. Całość starannie wymieszaj. 

  8. 8

    W misce umieść ser żółty, następnie wbij 3 jajka i dodaj majonez. Składniki dokładnie wymieszaj.

  9. 9

    Foremkę do pieczenia posmaruj olejem rzepakowym. Następnie wypełnij ją masą serową, tak, aby równomiernie pokrywała dno blaszki. 

  10. 10

    Tak przygotowany specjał umieść w nagrzanym piekarniku i piecz go przez 20 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij foremkę z kuchenki.

  11. 11

    Na wierzchu podpieczonego ciasta serowego rozmieść równomiernie plastry kurczaka oraz podsmażone warzywa. 

  12. 12

    Ciasto zwiń wzdłuż dłuższej krawędzi, tworząc roladę serową.

  13. 13

    Ponownie włóż danie do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut, po czym wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Rolada serowa smakuje najlepiej serwowana bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Można ją także podawać na zimno jako przystawkę lub przekąskę.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też