Smaczna rolada serowa — pomysłowa przekąska na każdą imprezę
Rolada serowa to przysmak, który staje się hitem każdej imprezy. Danie to można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu, ale także dodatek do obiadu, czy kolacji. Pokrojona w apetyczne plasterki rolada serowa, znika z talerzy w okamgnieniu, zachwycając nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Rolada serowa
- 100 g Majonez
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 400 g Filet z kurczaka
- 130 g Papryka czerwona
- 400 g Pieczarki
- 130 g Cebula
- 400 g Ser żółty
- 3 sztuki Jajko
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.
- 2
Paprykę umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Pieczarki oczyść, korzystając z wilgotnej ściereczki, a następnie pokrój je w kostkę.
- 4
Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy, a następnie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż ją do chwili zeszklenia, po czym dodaj także pieczarki, paprykę oraz zioła prowansalskie. Całość podgrzewaj przez ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając. Gotowy farsz warzywny ściągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.
- 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 6
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 7
Filet z piersi kurczaka starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w cienkie plasterki. Kawałki mięsa umieść w misce, dodaj sól, czarny pieprz mielony oraz słodką paprykę w proszku. Całość starannie wymieszaj.
- 8
W misce umieść ser żółty, następnie wbij 3 jajka i dodaj majonez. Składniki dokładnie wymieszaj.
- 9
Foremkę do pieczenia posmaruj olejem rzepakowym. Następnie wypełnij ją masą serową, tak, aby równomiernie pokrywała dno blaszki.
- 10
Tak przygotowany specjał umieść w nagrzanym piekarniku i piecz go przez 20 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij foremkę z kuchenki.
- 11
Na wierzchu podpieczonego ciasta serowego rozmieść równomiernie plastry kurczaka oraz podsmażone warzywa.
- 12
Ciasto zwiń wzdłuż dłuższej krawędzi, tworząc roladę serową.
- 13
Ponownie włóż danie do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut, po czym wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
Rolada serowa smakuje najlepiej serwowana bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Można ją także podawać na zimno jako przystawkę lub przekąskę.
Zobacz także:
Rolada serowa to smakowite danie, którego przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Ten wyśmienity specjał przygotują z łatwością nawet początkujący miłośnicy gotowania, a jego smak oczaruje zgromadzonych przy stole bliskich. Rolada serowa jest po brzegi wypełniona kawałkami soczystego kurczaka oraz kolorowymi warzywami, dzięki czemu danie to nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale i zachwyca fantastyczną prezencją.
Zobacz także: Bezmięsna rolada serowa z pieczarkami, której musisz spróbować
Rolada serowa — jak przygotować? Praktyczne wskazówki
Rolada serowa to danie, które można przygotować z kilku ogólnodostępnych składników. Wykorzystane gatunki sera warto łączyć w dowolnych proporcjach, aby smak tego specjału stał się bardziej intensywny. Polecamy kompozycję sera Edamskiego oraz Gouda, które stanowią razem doskonałe połączenie. W celu skrócenia czasu wykonania, rolada serowa może zostać przyrządzona z dodatkiem szynki, dzięki czemu drugie zapiekanie będzie trwało zaledwie 10 minut.
Rolada serowa smakuje znakomicie zajadana nawet samodzielnie. Jeżeli jednak chcesz urozmaicić podstawowy przepis, rekomendujemy serwować ją w towarzystwie sosu czosnkowego. Dip ten można przygotować wyłącznie z czosnku oraz jogurtu lub majonezu. Ten prosty dodatek sprawi, że rolada serowa na długo pozostanie w pamięci wszystkich domowników oraz kosztujących przysmak gości.