Zupa miso — japoński przepis na zupę, która doda ci zdrowia i zadba o młody wygląd

Zupa miso
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa miso

  • Kawałek Świeży imbir
  • 500 ml Woda
  • 6 sztuk Grzyby shiitake
  • 2 łyżeczki Olej rzepakowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 110 g Makaron ramen
  • 4 Saszetki Pasta miso
  • 2 łyżeczki Sos sojowy
  • 50 g Tofu
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Olej z prażonego sezamu
  • 0.5 Sztuka Marchew

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby shiitake umieść w garnku i zalej ciepłą wodą. Mocz je przez co najmniej 2 godziny, a po ich upływie pokrój w plastry.

  2. 2

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. 

  4. 4

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.

  5. 5

    Marchewkę obierz ze skóry pokrój na mniejsze kawałki.

  6. 6

    Tofu pokrój w kostkę.

  7. 7

    W garnku rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone składniki, tj. cebulę, czosnek, imbir, marchew oraz grzyby shiitake i smaż całość do chwili zarumienienia. Następnie wlej wodę, dodaj pastę miso, sos sojowy oraz tofu. Doprowadź zupę miso do wrzenia. Po 7 minutach ściągnij garnek z palnika i wlej olej z prażonego sezamu.

  8. 8

    Do miseczek nałóż porcje ugotowanego makaronu oraz wlej ciepłą zupę miso. Potrawę przed podaniem polecamy udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też