Domowa szynka na Wielkanoc — niebanalny przepis dla wszystkich miłośników mięsnych specjałów

Szynka na Wielkanoc
Źródło: Shutterstock/tastyfood

Składniki

Szynka na Wielkanoc

  • 8 ząbków Czosnek
  • 1.5 kg Szynka wieprzowa
  • 20 g Cukier
  • 14 ziaren Ziele angielskie
  • 6 sztuk Liście laurowe
  • 100 g Sól peklowa

Przygotowanie

  1. 1

    Szynkę wieprzową starannie umyj i osusz kawałkiem ręcznika papierowego.

  2. 2

    Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj cukier, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz ząbki czosnku. Połóż naczynie na palniku o maksymalnej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Kiedy zalewa przestygnie dodaj peklosól i starannie wymieszaj roztwór.

  3. 3

    Szynkę włóż do siatki wędliniarskiej. Przestudzoną zalewą nastrzyknij mięso, a następnie umieść je w garnku z solanką. 

  4. 4

    Szynka na Wielkanoc powinna peklować się w zalewie przez 4 dni, w chłodnym miejscu. Proces ten odpowiada za powodzenie receptury.

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, starannie opłucz szynkę.

  6. 6

    W garnku zagotuj wodę, a gdy płyn zacznie wrzeć, włóż do naczynia przygotowane mięso. Szynkę gotuj przez 10 minut w wodzie o temperaturze 100 st. C.

  7. 7

    Po dodaniu chłodnego mięsa temperatura wody spadnie. Gdy osiągnie 70 st. C., gotuj szynkę przez następne 10 minut. Następnie wyłącz palnik i pozostaw mięso w wodzie.

  8. 8

    Gdy woda, w której znajduje się mięso, przestygnie, wyciągnij szynkę i włóż ją do lodówki na kilka godzin.

     

    Szynka na Wielkanoc najlepiej smakuje przyrządzona dzień przed świętami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też