Najlepsze ciasto na pierogi ruskie. Przepis jest prosty

Ciasto na pierogi ruskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na pierogi ruskie

  • 50 ml Olej rzepakowy
  • 250 ml Gorąca woda
  • 500 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę, następnie dodaj sól, olej rzepakowy i szklankę gorącej wody. Całość wyrabiaj przez ok. 5 minut do momentu powstania miękkiej i elastycznej kuli. 

  2. 2

    Ciasto na pierogi ruskie zawiń folią i odłóż na 30 minut. Zapobiegnie to jego kurczeniu się podczas wałkowania. 

  3. 3

    Ciasto po leżakowaniu podziel na 3 części. Dwie z nich pozostaw pod przykryciem, natomiast pierwszy fragment rozwałkuj na blacie. Nie musisz podsypywać go mąką — ciasto na pierogi ruskie wykonane z podanych proporcji i składników nie powinno się przyklejać do powierzchni blatu. Grubość rozwałkowanej masy jest zależna od osobistych preferencji. 

  4. 4

    Z rozwałkowanego ciasta możesz wykrawać krążki za pomocą specjalnej foremki (wykrawacza do pierogów) lub szklanki z cienkimi brzegami. 

  5. 5

    Tak przygotowane ciasto na pierogi ruskie jest gotowe do faszerowania, a następnie gotowania. Jeżeli ciasto na pierogi ruskie nie zostanie wykorzystane od razu w całości, bardzo ważne jest to, aby nie pozostawało bez przykrycia na blacie. Może to spowodować jego obeschnięcie, które negatywnie wpłynie na końcowy efekt dania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też