Placki z jabłkami na kefirze, jak u babci

Placki z jabłkami na kefirze
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki z jabłkami na kefirze

  • 2 sztuki Jabłko
  • 1 sztuka Jajko
  • 400 ml Kefir
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Mielony cynamon
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na plasterki.

  2. 2

    W misce wymieszaj ze sobą kefir, sodę, cynamon mielony, jajko, cukier oraz sól. Następnie do składników dodaj przesianą mąkę oraz pokrojone jabłka i ponownie wymieszaj zawartość naczynia.

  3. 3

    Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju i rozsmaruj go na całej patelni za pomocą pędzelka kuchennego. Do smażenia placków z jabłkami na kefirze nada się ponadto masło klarowane, które sprawi, że przekąska nabierze apetycznie złocistego koloru.

  4. 4

    Gdy olej odpowiednio się nagrzeje, odmierzaj chochelką niewielką ilość ciasta i formuj z niego niewielkie placuszki. Gdy się zarumienią, obróć je na druga stronę i kontynuuj smażenie. Gotowe placki z jabłkami na kefirze podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też